Νέοι άνδρες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης όταν ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με νεαρούς άνδρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κοινωνικής υποστήρικης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ παρατήρησαν 72 άνδρες ηλικίας 18-25 ετών για διάστημα 12 εβδομάδων, για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Από μερικούς εξ αυτών ζητήθηκε να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών, ελαιόλαδου, μικρών ποσοτήτων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και λίγο κόκκινο κρασί.

Στην ομάδα ελέγχου παρασχέθηκε θεραπεία «φιλίας», δηλαδή κοινωνικής υποστήριξης. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της μελέτης και μετά από έξι και 12 εβδομάδες.

Οι νεαροί άνδρες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν αποτελέσματα «σημαντικά υψηλότερα» στην κλίμακα κατάθλιψης Beck και σε μια μέτρηση ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι οι γιατροί και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραπομπής νεαρών ανδρών με κατάθλιψη και σε διατροφολόγο ή διαιτολόγο, δήλωσε η Jessica Bayes, επικεφαλής ερευνήτρια σε δελτίο Τύπου.

Η ερευνήτρια είπε ότι ο στόχος της ομάδας που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή ήταν να τρώει περισσότερα φρέσκα τρόφιμα και λιγότερο γρήγορο φαγητό, ζάχαρη και επεξεργασμένα κρέατα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιστημονικά πιστεύουμε ότι το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση. Για παράδειγμα, περίπου το 90% της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που μας βοηθά να νιώθουμε ευτυχισμένοι, παράγεται στο έντερό μας από τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου», εξήγησε.

«Για να έχουμε ευεργετικά μικρόβια, πρέπει να τα ταΐζουμε με φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Είπε επίσης ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα διατροφής και ότι σχεδίαζαν να το συνεχίσουν.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη, όπως μείωση του κινδύνου ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας.