Η Ισπανία σχεδιάζει να δίνει αναρρωτική άδεια σε γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους κατά την περίοδό τους, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ένα προσχέδιο νομοσχεδίου θα επιτρέπει οι γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια να έχουν τρεις ημέρες άδεια το μήνα – η οποία θα μπορεί να παρατείνεται σε πέντε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί προειδοποίησαν ότι το προσχέδιο – που διέρρευσε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης – είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Εάν ψηφιστεί, θα ήταν η πρώτη τέτοια νομοθετική ρύθμιση στην Ευρώπη. Μόνο λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο διαθέτουν τέτοια νομοθεσία.

Το νέο ισπανικό νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης μεταρρύθμισης της αναπαραγωγικής υγείας που θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. Δημοσιογράφοι που είδαν τμήματα του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η τριήμερη αναρρωτική άδεια για επώδυνες περιόδους θα επιτρέπεται με σημείωμα γιατρού, λέει το προσχέδιο, διάστημα που πιθανώς να επεκτείνεται σε πέντε ημέρες σε προσωρινή βάση για ιδιαίτερα έντονους πόνους. Αλλά δεν αναμένεται να ισχύει για όσες γυναίκες έχουν μια ήπια ενόχληση.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης αντιμετώπισης της εμμήνου ρύσεως ως κατάστασης υγείας, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El País. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα γυναικείας υγιεινής – τον λεγόμενο «φόρο ταμπόν» – και τη διάθεση δωρεάν προϊόντων υγιεινής σε δημόσια ιδρύματα και υπηρεσίες, όπως τα σχολεία.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης παρατεταμένη άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών πριν από τον τοκετό και αλλαγές στους νόμους για τις αμβλώσεις: Αυτό περιλαμβάνει την άρση της απαίτησης για άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων κοριτσιών 16 και 17 ετών για να κάνουν άμβλωση, η οποία εισήχθη το 2015 από άλλη κυβέρνηση. Καταργεί επίσης την τρέχουσα τριήμερη περίοδο «δεύτερης σκέψης» που απαιτείται πριν από την άμβλωση και την απαίτηση οι επεμβάσεις να γίνονται μόνο στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, οι γιατροί στην παραδοσιακά Ρωμαιοκαθολική Ισπανία θα εξακολουθούν να μπορούν να εγγραφούν σε ένα μητρώο «αρνητών συνείδησης», ώστε να μην πραγματοποιούν αμβλώσεις.

Ο προτεινόμενος νόμος θα περιλαμβάνει επίσης κανόνες σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, η οποία έως τώρα απαγορεύεται στην Ισπανία.