Οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το τραγικό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου θανάτων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Jo Biden δήλωσε ότι κάθε θάνατος ήταν «μια αναντικατάστατη απώλεια».

Είναι ο υψηλότερος επίσημος συνολικός αριθμός θανάτων στον κόσμο – αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος αλλού.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταγράψει περισσότερα από 80 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19, σε έναν πληθυσμό 330 εκατομμυρίων. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αναφέρθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020, όταν ένας άνδρας επέστρεψε στο Σιάτλ από την Ουχάν της Κίνας. Ο 35χρονος επέζησε, μετά από 10 ημέρες πνευμονίας, βήχα, πυρετού, ναυτίας και εμετού. Όμως θάνατοι άρχισαν να αναφέρονται μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα.

Τα δύο χρόνια από τότε, τα ποσοστά θανάτων έχουν υποχωρήσει στη χώρα, αφού όμως πρώτα τα κύματα του ιού σάρωσαν τη χώρα – φτάνοντας σε πάνω από 4.000 απώλειες την ημέρα στις αρχές του 2021.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία αναφέρουν αρκετούς λόγους για τον υψηλό αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας και υπέρτασης, της επιβάρυνσης του νοσοκομειακού συστήματος, των δισταγμών για τα εμβόλια και του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων στον πληθυσμό.

«Ένα εκατομμύριο θάνατοι από Covid-19, ένα εκατομμύριο κενές καρέκλες γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, κάθε ένας μια αναντικατάστατη απώλεια», είπε ο Πρόεδρος Biden σε τηλεοπτική δήλωση: «Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που παλεύουν, αναρωτιούνται, “Πώς θα συνεχίσουμε χωρίς αυτόν, πώς θα συνεχίσουμε χωρίς αυτήν;”».

Ο Πρόεδρος διέταξε οι σημαίες του Λευκού Οίκου να κυματίζουν μεσίστια για να σηματοδοτήσουν το θλιβερό ορόσημο.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας  σημείωσε υψηλά άνω των 2.500 ημερησίως αναφερόμενων θανάτων τον Απρίλιο του 2020, περίπου οκτώ μήνες πριν από την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων τον Δεκέμβριο.

«Οι επικίνδυνες αυξήσεις, κατά τις οποίες τα νοσοκομεία μας ήταν γεμάτα και οι καθημερινοί θάνατοι ήταν πάρα πολλοί, ήρθαν με τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Δρ Mark Cameron, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Ποσοτικών Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Case Western στο Οχάιο.

Οι περισσότεροι από το ένα εκατομμύριο Αμερικανοί που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχασαν τη ζωή τους μετά την εμφάνιση των εμβολίων. Αυτό οφείλεται στην τεράστια κλίμακα των ανθρώπων που εξακολουθούν να κολλούν τον ιό και δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν: Τα εμβόλια μειώνουν μαζικά τον σοβαρό κίνδυνο από τη νόσο Covid-19.

Μάλιστα, μια μελέτη από την Rand Corporation απέδωσε τη σωτηρία 140.000 ζωών στις ΗΠΑ μόνο μέχρι τον Μάιο του 2021 χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μια ξεχωριστή ανάλυση από το Peterson Center for Healthcare και το Kaiser Family Foundation τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους υπολόγισε ότι περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων στις ΗΠΑ – περίπου 234.000 άνθρωποι – θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τα εμβόλια.

«Δεν μπορούμε απαραίτητα να το απλοποιήσουμε ως πανδημία στους μη εμβολιασμένους. Όλοι γνωρίζουν κάποιον που είχε εμβολιαστεί και παρόλα αυτά αρρώστησε», πρόσθεσε ο Δρ Cameron: «Αλλά τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, ο κίνδυνος θανάτου είναι συντριπτικά υψηλότερος για τους μη εμβολιασμένους».