Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un επέκρινε τους αξιωματούχους υγείας της χώρας του και διέταξε τον στρατό να βοηθήσει στη διανομή φαρμάκων, καθώς ένα κύμα κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα αρρωστήσει από αυτό που η Πιονγκγιάνγκ αποκαλεί απλώς ως «πυρετό», όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι τα μόνα ή πόσα από αυτά τα ύποπτα κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό – η Βόρεια Κορέα έχει περιορισμένη μόνο ικανότητα τεστ, επομένως λίγα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι Βορειοκορεάτες είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό λόγω της έλλειψης εμβολιασμών και του κακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ένα εθνικό lockdown επιβάλλεται στην απομονωμένη χώρα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της χώρας ηγήθηκε έκτακτης συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου το Σαββατοκύριακο, όπου κατηγόρησε αξιωματούχους ότι έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη διανομή των εθνικών αποθεμάτων φαρμάκων.

Διέταξε μάλιστα να παρέμβουν οι «ισχυρές δυνάμεις» του ιατρικού σώματος του στρατού για να «σταθεροποιήσουν άμεσα την προμήθεια φαρμάκων στην Πιονγκγιάνγκ», την πρωτεύουσα της χώρας.

Στο παρελθόν η χώρα έχει απορρίψει τη δωρεά εμβολίων από τον ΠΟΥ και άλλες χώρες, λέγοντας ότι δεν τα χρειαζόταν. Τώρα που τα χρειάζεται, μπορεί να είναι πολύ αργά: ο πληθυσμός ούτε εμβολιασμένος είναι, ούτε έχει ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η επείγουσα προτεραιότητα είναι η εισαγωγή αντιιικών φαρμάκων στη χώρα για τη θεραπεία των ατόμων που υποφέρουν.

Αλλά για να συμβεί αυτό, η Βόρεια Κορέα πρέπει να δεχτεί εξωτερική βοήθεια, κάτι που προς το παρόν απορρίπτει. Οι προσφορές της Νότιας Κορέας για παροχή εμβολίων και βοήθειας έχουν μείνει αναπάντητες.

Ο Kim Jong-un χαρακτήρισε την ταχέως εξαπλούμενη πανδημία «μεγάλη καταστροφή» και σημείωσε ότι είναι «η μεγαλύτερη αναταραχή που έπεσε στη χώρα μας από την ίδρυσή της», όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στην υγεία, έχουν εκφραστεί φόβοι για την παραγωγή τροφίμων στη Βόρεια Κορέα: Υπέφερε από σκληρό λιμό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 11 από τα 25 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας υποσιτίζονται.

Εάν οι εργαζόμενοι στη γεωργία δεν μπορούν να περιποιηθούν τα χωράφια επειδή είναι άρρωστοι, λένε οι αναλυτές, οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές.