Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη, περίπου ένας στους 10 ανθρώπους που νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό καταλήγει ξανά στο νοσοκομείο ή πεθαίνει μέσα σε ένα μήνα!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, άντλησαν τα συμπεράσματά τους από μια ανασκόπηση δεδομένων για όλους τους ενήλικες που εισήχθησαν σε νοσοκομεία στην Αλμπέρτα και στο Οντάριο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου 2021. Συνολικά εξετάστηκαν αρχεία από 843.737 ασθενείς.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι από όλους τους ενήλικες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, περίπου το 5% νοσηλεύτηκε, με μέση διάρκεια παραμονής 8 ημέρες. Από αυτούς, το 14% εισήχθη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κάποια στιγμή, ενώ περίπου το 18% πέθανε κατά την αρχική νοσηλεία του.

Μεταξύ των ανθρώπων που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 11% είτε εισήχθη εκ νέου είτε πέθανε εντός 30 ημερών, όπως ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Finlay McAlister, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι εκ νέου νοσηλείας ήταν ο κορωνοϊός (37%), η μη καθορισμένη πνευμονία ή η διάμεση πνευμονική νόσος (6%), η καρδιακή ανεπάρκεια (4%), η πνευμονική εμβολή (3%) και η σύγχυση (3%).

«Παρά τους φόβους για υψηλά ποσοστά επανεισαγωγής μετά από νοσηλεία για κορωνοϊό, διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα 30 ημέρες μετά την έξοδο ήταν αντίστοιχα με τις εισαγωγές για άλλες ιατρικές διαγνώσεις», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης: «Έτσι, οι τρέχουσες προσεγγίσεις του συστήματος για τη μετάβαση ασθενών από το νοσοκομείο στο σπίτι δεν φαίνεται να χρειάζονται αλλαγή».

«Ορισμένες μελέτες που εξετάζουν ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία χωρίς κορωνοϊό, αναφέρουν ότι τα ποσοστά επανεισαγωγής μπορεί να είναι έως και 25%, ειδικά σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες ασθένειες», σημείωσε ο Δρ Ryan Maves, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή στη Βόρεια Καρολίνα και πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Covid-19 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών Θώρακος.

«Ειλικρινά, αυτό το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο από ό,τι θα περίμενα, δεδομένης της σοβαρότητας της ασθένειας στα θύματα του κορωνοϊού», είπε.

Η καθηγήτρια Bernadette M. Boden-Albala, διευθύντρια του Προγράμματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι η μολυσματικότητα του κορωνοϊού και η πίεση που έχει ασκήσει η πανδημία στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης είναι επίσης πιθανοί παράγοντες για τις επανεισδοχές ατόμων με κορωνοϊό.

«Όπως μάθαμε τα τελευταία τρία χρόνια, ορισμένα στελέχη του κορωναϊού, όπως η παραλλαγή Δέλτα, τείνουν να προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες και να εκτοξεύουν τα ποσοστά νοσηλείας στα ύψη», είπε η καθηγήτρια.

Τα άτομα με κορωνοϊό που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, ήταν εκείνοι που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, άνδρες, είχαν πολλαπλές συννοσηρότητες και είχαν περισσότερες προηγούμενες νοσηλείες και επείγουσες επισκέψεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό  στην Αλμπέρτα (91%) και το Οντάριο (95%) ήταν ανεμβολίαστοι, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.