Η Πορτογαλία έχει εντοπίσει ένα ξέσπασμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, με την Ισπανία να εξετάζει επίσης οκτώ ύποπτες περιπτώσεις, καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι σε όλη την Ευρώπη σπεύδουν να ερευνήσουν την ξαφνική εμφάνιση και εξάπλωση της σπάνιας λοίμωξης.

Τα νέα έρχεται αφότου η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι είχε εντοπίσει άλλα τέσσερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας το σύνολο σε επτά.

Στην Πορτογαλία, έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 ύποπτα κρούσματα, πέντε από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί – όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα οκτώ ύποπτα κρούσματα στην Ισπανία, όλα στη Μαδρίτη, αναλύονται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού τμήματος υγείας της Μαδρίτης δήλωσε: «Γενικά, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, αλλά τα χαρακτηριστικά των οκτώ ύποπτων περιπτώσεων δείχνουν επαφή με υγρά. Τα οκτώ ύποπτα κρούσματα στη Μαδρίτη είναι σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Πάνε καλά, αλλά αυτή η ασθένεια μπορεί να απαιτήσει νοσοκομειακή περίθαλψη».

Ο υπεύθυνοι υγείας στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι τα 20 ύποπτα κρούσματα ήταν όλοι άνδρες που ζουν στην περιοχή της Λισαβόνας και στην κοιλάδα του Τάγου.

Τέσσερα στα επτά κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, κάτι που «υποδηλώνει μεγάλη εξάπλωση σε σεξουαλικά δίκτυα», σύμφωνα με τον Δρ Mateo Prochazka, επιδημιολόγο μολυσματικών ασθενειών στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας που ηγείται της έρευνας της υπηρεσίας.

«Αυτό υποδηλώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κοινές επαφές μόνο για 2 από τα 4 τελευταία κρούσματα», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι είναι «περίεργο» που φαίνεται να έχουν μολυνθεί μέσω σεξουαλικής επαφής, καθώς είναι ένας νέος τρόπος μετάδοσης που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής που σχετίζεται με τη σεξουαλική μετάδοση, είπε ο καθηγητής Keith Neal, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ : «Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το εάν ο ιός βρίσκεται στο σπέρμα, για να πούμε ότι είναι πραγματικά σεξουαλικά μεταδιδόμενος», πρόσθεσε.

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Ένα εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί, που συχνά αρχίζει στο πρόσωπο, προτού εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ποδιών και των γεννητικών οργάνων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από δάγκωμα ζώου ή γρατσουνιά, σωματικά υγρά, μολυσμένα αντικείμενα ή στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Η μόλυνση συνήθως συνδέεται με ταξίδι στη Δυτική Αφρική, όπου πιστεύεται ότι κυκλοφορεί μεταξύ ορισμένων τύπων τρωκτικών.