Σε ανακοίνωσή του,  ο υπουργός Υγείας,  Θάνος Πλεύρης, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθούμε αυτό το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν, θα είναι χωρίς μάσκες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα είναι πλέον παρελθόν.

Αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ αλλά και όλες οι υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απόφαση άρσης της υποχρεωτικότητας, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αντίστοιχων δομών, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου (λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλεϊ, τραμ).

Για τα σχολεία και όλες τις δομές εκπαίδευσης προβλέπεται να συνεδριάσει η επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφανθεί για το μέλλον της μάσκας στους συγκεκριμένους χώρους – το ίδιο θα ισχύσει και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Παρότι η απόφαση αυτή θα λέγαμε ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα που τόσο μας έχει λείψει, ο Υπουργός τόνισε πως «Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κύριου Πλεύρη όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας:

«Καλησπέρα σας, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

»Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

»Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

»Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».