Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν κάνουν καλό στο μυαλό ενός παιδιού, αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο: Τα παιδιά στην πραγματικότητα μπορεί να δίνουν ώθηση στον εγκέφαλό τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, αναφέρουν ερευνητές.

Παιδιά από τις ΗΠΑ μεταξύ 9 και 10 ετών που περνούσαν αρκετό χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε τεστ νοημοσύνης όταν επανεξετάστηκαν δύο χρόνια αργότερα – αύξηση που ανέρχεται σε επιπλέον 2,5 βαθμούς IQ πάνω από τον μέσο όρο.

«Τα παιδιά που έπαιζαν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια ήταν εκείνα που είχαν τα περισσότερα οφέλη στη νοημοσύνη τους μετά από δύο χρόνια», κατέληξαν οι ερευνητές στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports: «Αυτό είναι απόδειξη της ευεργετικής αιτιώδους επίδρασης των βιντεοπαιχνιδιών στη γνωστική λειτουργία».

Άλλες μορφές χρόνου μπροστά σε οθόνες -η παρακολούθηση βίντεο ή οι συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- δεν είχαν ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη ενός παιδιού, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Δεν εξετάσαμε τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς στη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την ευεξία ή τις σχολικές επιδόσεις, επομένως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γι’ αυτά», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Torkel Klingberg, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη. «Αλλά τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος μπροστά σε οθόνες γενικά δεν βλάπτει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην ενίσχυση της νοημοσύνης», είπε ο Δρ Klingberg.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές του ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 9.000 αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν σε μια μακροπρόθεσμη έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών. Σε ηλικίες 9 έως 10 ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μια σειρά ψυχολογικών τεστ για να μετρήσουν τη γενική εγκεφαλική τους λειτουργία. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο χρόνο αφιέρωναν βλέποντας τηλεόραση και βίντεο, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και ασχολούμενα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούσαν 2,5 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, μισή ώρα στα social media και μία ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Δύο χρόνια αργότερα, λίγο περισσότερα από 5.000 από τα παιδιά επανέλαβαν τα ψυχολογικά τεστ, για να δουν πώς είχε αλλάξει η νοημοσύνη τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν καθημερινά περισσότερο από τον μέσο όρο βιντεοπαιχνίδια είχαν υψηλότερες βαθμολογίες νοημοσύνης. Αυτή η αύξηση παρέμεινε σημαντική ακόμη και αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως οι διαφορές στο εισόδημα των νοικοκυριών και η εκπαίδευση των γονέων.

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα κάνοντάς τα να σκέφτονται, παρέχοντας «εμπλουτισμένα» περιβάλλοντα που απαιτούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που μπορεί να μην συναντούν στην καθημερινότητά τους, δήλωσε ο Δρ. Anish Dube, μέλος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας: «Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια συχνά απαιτεί ενεργή στρατηγική, σχεδιασμό και λήψη εκτελεστικών αποφάσεων. Όσο περισσότερο κάποιος εξασκείται ή παίζει τέτοια βιντεοπαιχνίδια, τόσο περισσότερο ενισχύει τις νευρικές οδούς που εμπλέκονται στην επίτευξη των στόχων του παιχνιδιού – και αυτά τα ίδια νευρικά μονοπάτια μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλους τύπους λήψης αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο», είπε.