Έχετε μια απαιτητική δοκιμασία, μια δύσκολη συζήτηση ή μια αγχωτική μέρα μπροστά σας  – πόση διαφορά θα μπορούσε να κάνει μια αγκαλιά από τον σύντροφό σας στην ψυχική σας κατάσταση;

Μια αγκαλιά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη – όμως το αποτέλεσμα δεν είναι εξίσου θετικό για τους άνδρες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς 76 άτομα ανταποκρίθηκαν στο άγχος μετά από μια αγκαλιά από τον σύντροφό τους, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Οι γυναίκες που αγκάλιασαν τον παρτενέρ τους εμφάνισαν μείωση στην παραγωγή κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν. Οι άνδρες ωστόσο δεν φαινόταν να απολαμβάνουν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το άγγιγμα βοηθά στη ρύθμιση του σώματος, είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Julian Packheiser, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών. Μια εκδήλωση στοργής με κάποιον που αγαπάτε απελευθερώνει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ωκυτοκίνη, ή αλλλιώς «ορμόνη της αγάπης», η οποία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτή η απόκριση του σώματος, σε συνδυασμό με την αίσθηση κοινωνικής υποστήριξης, προστατεύει από το άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άλλες μελέτες στο παρελθόν εξέτασαν τα οφέλη της ευρείας επαφής, όπως ένα μασάζ, στις αντιδράσεις του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει την απελευθέρωση ορμονών και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο οδηγεί τη γρήγορη απόκριση «μάχη ή φυγή» του σώματος σε αγχωτικές καταστάσεις.

Όμως, αυτή η έρευνα προσφέρει επιστημονικά στοιχεία για μια πιο άμεση επιλογή – ένα μασάζ δεν είναι πάντα εφικτό: «Η αγκαλιά από την άλλη εφαρμόζεται γρήγορα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από στρεσογόνους παράγοντες», είπαν οι επιστήμονες.

Όμως γιατί οι άνδρες δεν έχουν την ίδια μείωση της κορτιζόλης; «Θα μπορούσε να είναι ένας κοινωνικός παράγοντας, καθώς πολλοί από τους άνδρες μπορεί να μην ένιωθαν τόσο καλά με τις αγκαλιές επειδή θεωρούνται κοινωνικά ασυνήθιστες ή άβολες για τους άνδρες», είπε ο Packheiser. Θα μπορούσε επίσης να έχει να κάνει με τη διαφορά στη βιολογία στους υποδοχείς αφής των ανδρών και των γυναικών, πρόσθεσε.

«Η διαφορά αποτελέσματος ήταν απροσδόκητη, αλλά δεν είναι απαραίτητα η τελευταία λέξη για το θέμα», είπε: «Ακριβώς επειδή δεν βρήκαμε το ίδιο αποτέλεσμα στους άνδρες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μικρότερο και απλώς να μην ανιχνεύτηκε».

«Μια απλή συμβουλή θα ήταν να αγκαλιάσετε τον σύντροφό σας, τους συγγενείς ή τους φίλους σας, αν ξέρετε ότι σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις», συμβούλεψε ο Packheiser. Αν θέλουν την αγκαλιά σας, φυσικά: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τι χρειάζεται ο σύντροφός σας αντί να υποθέσετε ότι χρειάζεται μια αγκαλιά.