Μέχρι πρόσφατα, η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής ήταν σπάνια, αλλά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια δίνουν μια ιδέα για το ποια φάρμακα λειτουργούν για την καταπολέμηση της νόσου και ποια όχι.

Η ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των θεραπειών για την ευλογιά των πιθήκων έγινε πιο επιτακτική αυτόν τον μήνα, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από εκατό νέα κρούσματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Καθώς οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προσπαθούν να κατανοήσουν τι προκαλεί τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – τα οποία έχουν εμφανιστεί και σε αρκετούς ασθενείς που δεν ανέφεραν ούτε ταξίδι στην Αφρική ούτε άμεση σύνδεση με ένα προηγουμένως γνωστό κρούσμα- η μελέτη μας προσφέρει μερικές πρώτες ενδείξεις για τη χρήση αντιικών φαρμάκων για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Hugh Adler, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λίβερπουλ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, εξέτασε τα αποτελέσματα για επτά άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στη Βρετανία για ευλογιά των πιθήκων μεταξύ 2018 και 2021. Τρεις ασθενείς πιστεύεται ότι μολύνθηκαν ενώ βρίσκονταν στην Αφρική, ενώ άλλοι τρεις εμφανίστηκαν ως επαφές τους. Ένα ακόμη κρούσμα «εμφανίστηκε σε εργαζόμενο στον τομέα της υγείας 18 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και ήταν το πρώτο παράδειγμα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων σε νοσοκομειακό περιβάλλον εκτός Αφρικής».

Δύο αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της ευλογιάς, το brincidofovir και το tecovirimat, χρησιμοποιήθηκαν αν και δεν είναι ειδικά εγκεκριμένα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι Βρετανοί ερευνητές σημείωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες θεραπείες στη χώρα για την ευλογιά των πιθήκων και είναι αβέβαιο για πόσο καιρό η ασθένεια είναι μεταδοτική. Οι ασθενείς συνήθως μπαίνουν σε απομόνωση στο νοσοκομείο όσο διαρκεί η θεραπεία.

Σύμφωνα με την ομάδα του Δρ Adler, μόνο ένα από τα δύο αντιικά φάνηκε να έχει κάποιο όφελος στην καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων.

Το brincidofovir χρησιμοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση του τυπικού εξανθήματος της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά «δεν παρατηρήθηκε να έχει κανένα πειστικό κλινικό όφελος στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων και παρατηρήθηκαν αλλαγές στις εξετάσεις αίματος του ήπατος», σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο και οι τέσσερις ασθενείς που πήραν brincidofovir ανέρρωσαν πλήρως από την ασθένειά τους.

Από την άλλη πλευρά, ένας ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία το 2021 με το άλλο αντιικό, το tecovirimat, «είχε μικρότερη διάρκεια συμπτωμάτων και ταχύτερη αποβολή του ιού από την ανώτερη αναπνευστική οδό από τα άλλα κρούσματα», διαπίστωσαν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η βρετανική ομάδα τόνισε ότι ο αριθμός των ασθενών που μελετήθηκαν παραμένει τόσο μικρός που δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε αυτή τη χρονική στιγμή σχετικά με το ποια φάρμακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για τη συντόμευση ή την ανακούφιση της νόσου.