Όταν οι άνδρες χάνουν τα επιπλέον κιλά και διατηρούν αυτή την απώλεια βάρους, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να φτάνουν μέχρι και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, σε σχεδόν 50 άνδρες με παχυσαρκία, διαπίστωσε ότι όσοι έχασαν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής πρόσληψης θερμίδων βελτίωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους κατά περίπου 40%. Ωστόσο, έπρεπε να διατηρήσουν το βάρος τους για να διατηρήσουν και τον υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Επίσης, η απώλεια βάρους ήταν αρκετά σημαντική στη μελέτη: Μετά από μια δίαιτα χαμηλής πρόσληψης θερμίδων για οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 36 κιλά.

Τόσο η απώλεια βάρους όσο και η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ήταν ταχεία — και εντυπωσιακή, σύμφωνα με τον Δρ Bobby Najari, έναν ουρολόγο που εξέτασε τα ευρήματα: «Εντυπωσιάστηκα από τον αντίκτυπο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο γιατρός, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Ανδρικής Υπογονιμότητας στο Langone Health της Νέας Υόρκης.

Είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνδρες στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτό το είδος απώλειας βάρους  και να καταφέρουν να μην το πάρουν ξανά. Ωστόσο σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι η απώλεια περιττών κιλών μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να παίξει ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μια σειρά από μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου αριθμών σπερματοζωαρίων και λιγότερων σπερματοζωαρίων που κινούνται όπως θα έπρεπε. Η νέα μελέτη – που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Human Reproduction – εξέτασε αν η απώλεια βάρους μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Συμμετείχαν 47 παχύσαρκοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών που όλοι ακολούθησαν μια δίαιτα 800 θερμίδων την ημέρα για οκτώ εβδομάδες. Μετά από αυτό, χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες, για μια φάση συντήρησης ενός έτους: μία ομάδα ασκήθηκε, μία άλλη πήρε λιραγλουτίδη (ένα φάρμακο για τον διαβήτη που μερικές φορές χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους), η τρίτη ασκήθηκε και πήρε και το φάρμακο, ενώ η τέταρτη δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

Όλοι οι ασκούμενοι ενθαρρύνθηκαν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, κάθε εβδομάδα. Για πρόσθετο κίνητρο, τους προσφέρθηκαν επίσης μαθήματα γυμναστικής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τη δίαιτα των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες όχι μόνο είχαν χάσει σημαντικό βάρος, αλλά και εμφάνισαν και βελτίωση του σπέρματός του. Ο μέσος αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41%, και η συγκέντρωση του σπέρματος (πόσο «πυκνά» ήταν τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα) αυξήθηκε κατά 49%.

Ένα χρόνο αργότερα, περίπου οι μισοί από τους άνδρες κρατήσει τα περιττά κιλά μακριά – είτε μέσω άσκησης, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής είτε και με τα δύο. Είχαν επίσης διατηρήσει τα καλά χαρακτηριστικά στο σπέρμα τους.

Αυτό δεν ίσχυε, ωστόσο, για τους άνδρες που ξαναπήραν βάρος.

«Η απώλεια βάρους και η διατήρηση της απώλειας βάρους φαίνεται να έχουν βαθιά επίδραση στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Signe Sørensen Torekov, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία:  «Τα νέα ευρήματα μπορεί να είναι καλά νέα για τη γονιμότητα, καθώς προηγούμενες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ υψηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και ταχύτερης επίτευξης εγκυμοσύνης».