Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς γνωρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές το να πάθεις έγκαυμα από τον ήλιο, πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το μαύρισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Μια νέα έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) διαπίστωσε μια απότομη αύξηση τόσο στον αριθμό των ανθρώπων που «μαυρίζουν» επί τούτου το καλοκαίρι όσο και στον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων, σε σύγκριση με το 2020. Καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος, η AAD ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προστατεύουν περισσότερο τον εαυτό τους από τις ακτίνες του ήλιου.

«Το μαύρισμα είναι η αντίδραση του σώματός μας στον τραυματισμό», εξήγησε η Δρ Elizabeth Bahar Houshmand, δερματολόγος από το Ντάλας.

«Όταν μαυρίζεις, θέτεις σκόπιμα σε κίνδυνο την υγεία σου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου της Ακαδημίας: «Αν θέλετε να δείχνετε μαυρισμένοι, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, αλλά συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί του».

Σε αυτήν την πρόσφατη έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι απέκτησαν μαύρισμα πέρυσι, από 54% το 2020. Περίπου το 33% υπέστη ηλιακό έγκαυμα το 2021, σε σύγκριση με 25% το 2020. Ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Περίπου το 28% των ερωτηθέντων στην έρευνα που είχαν καεί από τον ήλιο είπαν ότι το έγκαυμα τους ήταν αρκετά άσχημο ώστε να αισθάνονται άβολα από τα ρούχα. Συνήθως, τα εγκαύματα ήταν στο πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους και τον λαιμό.

Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πίστευαν έναν ή περισσότερους μύθους για το μαύρισμα, σύμφωνα με την έρευνα. Περίπου το 22% πίστευε ότι το μαύρισμα αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα και το 18% ότι μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ένας στους 5 είπε ότι πιστεύει ότι το μαύρισμα είναι ασφαλές εφόσον δεν δημιουργείται έγκαυμα και το 13% πιστεύει ότι το μαύρισμα είναι υγιεινό: Όλοι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι φυσικά λανθασμένοι!

Περίπου το 39% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε έναν ή περισσότερες περιπτώσεις που κινδυνεύουμε από ηλιακό έγκαυμα, όπως ότι είναι δυνατό να καούμε από τον ήλιο μια συννεφιασμένη μέρα ή μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, δεν γνώριζε ότι τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος – αντιθέτως, το 53% πίστευε ότι οι μαυρισμένοι άνθρωποι δείχνουν πιο υγιείς.

«Αυτή η αύξηση των ηλιακών εγκαυμάτων είναι πολύ ανησυχητική», είπε η Δρ Houshmand: «Τόσο το μαύρισμα όσο και το ηλιακό έγκαυμα βλάπτουν το δέρμα σας. Όσο περισσότερο μαυρίζετε και καίγεστε από τον ήλιο, τόσο περισσότερο αυτή η βλάβη συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος  και του καρκίνου του δέρματος».

Η AAD συνιστά να αναζητάτε σκιά, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές – οι οδηγίες στη χώρα μας είναι προσοχή από τις 12 έως τις 4. Πιο πρακτικά, αναζητήστε σκιερό μέρος εάν η σκιά σας φαίνεται πιο κοντή από ό,τι είστε στην πραγματικότητα. Προτιμήστε ελαφρά, μακρυμάνικα πουκάμισα και φαρδιά παντελόνια, καπέλα με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV.

Εφαρμόστε ένα ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο τα εκτεθειμένο δέρμα – το αντηλιακό ευρέος φάσματος παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.