Περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ενήλικες κάτω των 65 ετών παρουσίασαν «μακρά Covid» μετά τη οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι πρώην ασθενείς είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικές παθήσεις και πνευμονική εμβολή.

«Καθώς περισσότερα άτομα εκτίθενται και μολύνονται από τον SARS-CoV-2, οι αναφορές ασθενών που εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία οργάνων μετά από οξεία Covid-19», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από μια μεγάλη εθνική βάση δεδομένων, η οποία περιελάμβανε περίπου 353.000 ασθενείς με Covid-19 και 1,6 εκατομμύρια ασθενείς χωρίς Covid-19, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, πριν από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον. Εξέτασαν 26 προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το γαστρεντερικό, καθώς και πόνο, κόπωση, απώλεια όσφρησης ή γεύσης και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 38% των επιζώντων από οξεία Covid-19 «βίωσαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα» τους μήνες μετά τη λοίμωξή τους. Συγκριτικά, περίπου το 16% των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί προηγουμένως διαγνώστηκαν με αυτά τα προβλήματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό ήταν «αναπνευστικά προβλήματα και μυοσκελετικός πόνος». Άλλα σημαντικά συμπτώματα περιελάμβαναν νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά προβλήματα, θρόμβους αίματος και αγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ηλικιών 65 και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν «αυξημένο κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις» και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως διαταραχές της διάθεσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορετικές εκτιμήσεις για το ποσοστό των πρώην ασθενών που αντιμετωπίζουν συμπτώματα μακράς Covid-19, που κυμαίνονται από 20% έως 50%. Οι διαφορές πιθανότατα προέρχονται από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ερευνητές ορίζουν τη μακρά Covid-19 στις μελέτες τους, καθώς και από τους διαφορετικούς τύπους συμπτωμάτων και τα διαφορετικά χρονικά διαστήματα που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το CDC ενημέρωσε τις οδηγίες του για τη μακρά Covid-19, προσθέτοντας συμπτώματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη στη λίστα των πιθανών μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς να θεραπεύουμε ασθενείς με μακρά Covid-19.