Παιδιά και ενήλικες που δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια εφεύρεση που βοηθά να… πάνε κάτω τα φαρμάκια, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο Science Advances.

Ερευνητές από το ΜΙΤ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital ανέπτυξαν ένα τζελ από φυτικά έλαια, το οποίο μπορεί να αναμειχθεί με φάρμακα, για να διευκολύνει την κατάποση. Το τζελ δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορούν να παρασκευαστεί ως ποικιλία υφών, σαν παχύρρευστο ρόφημα, γιαούρτι ή πουτίγκα.

«Αυτή το τζελ θα αλλάξει τη δυνατότητά μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες που δυσκολεύονται να λάβουν χάπια», δήλωσε ο Δρ Giovanni Traverso, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που διδάσκει στο MIT και εργάζεται ως γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

«Δεδομένης της απλότητας του συστήματος και του χαμηλού κόστους του, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο να διευκολύνει τους ασθενείς να παίρνουν φάρμακα», είπε.

Ο FDA ενέκρινε μια κλινική δοκιμή που θα ξεκινήσει στο Brigham and Women’s τους επόμενους μήνες. Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τζελ, που ονομάζονται «oleogels», για να παρέχουν διάφορους τύπους φαρμάκων για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στα ζώα.

Για την ανάπτυξη των τζελ, η ερευνητική ομάδα εξέτασε διάφορους τύπους ελαίων φυτικής προέλευσης, όπως σησαμέλαιο, βαμβακέλαιο και λιναρόσπορο, αναμεμειγμένα με βρώσιμους πηκτωματικούς παράγοντες όπως το κερί μέλισσας και το κερί από πίτουρο ρυζιού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τη Sensory Spectrum, μια συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στις αισθητηριακές εμπειρίες των καταναλωτών. Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες διαπίστωσαν ότι τα πιο ελκυστικά τζελ παρασκευάζονταν από έλαια με ουδέτερη γεύση, όπως το βαμβακέλαιο ή μια ελαφρώς ξηρή γεύση, όπως το σησαμέλαιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα τζελ της με τρία αδιάλυτα στο νερό φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων για παιδιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Πολλή δουλειά που κάναμε σε αυτή τη μελέτη επικεντρώθηκε σε φάρμακα για λοιμώδεις νόσους, αλλά από την άποψη της σύνθεσης, δεν έχει σημασία τι φάρμακο βάζουμε στα τζελ», δήλωσε η Δρ Ameya Kirtane, καθηγήτρια στο Brigham and Women’s.

Τα τζελ θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για παιδιά όλων των ηλικιών και σε διαφορετικές χώρες, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες που μπορεί να χρειάζονται σταθερή φαρμακευτική αγωγή χωρίς ψυγείο. Τα τζελ θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια, ειδικά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.