Είναι γνωστό από καιρό ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κολπικής μαρμαρυγής και των κιρσών. Αλλά μια μελέτη προσθέτει νέα προβλήματα υγείας σε αυτόν τον κατάλογο: νευρικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια, καθώς και λοιμώξεις του δέρματος και των οστών.

Ωστόσο, το να είσαι ψηλός έχει και πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για περισσότερους από 200.000 λευκούς ενήλικες και περισσότερους από 50.000 μαύρους ενήλικες, για να εξετάσουν γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά περισσότερες από 1.000 παθήσεις και προβλήματα υγείας.

«Βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προβλημάτων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής – περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Ο Δρ Sridharan Raghavan, από το Ιατρικό Κέντρο Rocky Mountain Regional VA, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος, μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες».

Ενώ η σχέση μεταξύ του ύψους και κοινών παθήσεων είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι σαφές εάν το ύψος θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ή εάν φταίνε άλλα πράγματα, όπως η διατροφή και η κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Η μελέτη προσπάθησε να αφαιρέσει τους άλλους παράγοντες εξετάζοντας «τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ασθενειών και του πραγματικού ύψους ενός ατόμου και τις συνδέσεις με βάση τη γενετική του», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα άτομα στη μελέτη είχαν μέσο ύψος 176 εκατοστά και ήταν άνδρες στη συντριπτική τους πλειοψηφίας.

Η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι άτομα με ύψος άνω του μέσου όρου έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και κιρσούς και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως υπέρταση, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και στεφανιαία νόσο.

Ένα από τα νέα ευρήματα ήταν μια σύνδεση μεταξύ του ύψους και της περιφερικής νευροπάθειας και λοιμώξεων των οστών και του δέρματος, όπως τα έλκη στα πόδια.

Οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστούν ορισμένα από αυτά τα ευρήματα, κατά προτίμηση με ένα μεγαλύτερο, πιο ποικιλόμορφο και από περισσότερες χώρες δείγμα.