Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν 50% λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό σε σχέση με άτομα που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Η μελέτη Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS) παρακολούθησε την υγεία 4.000 ατόμων σε 1.400 νοικοκυριά μεταξύ Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Αυτή ήταν μια περίοδος που τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν ήταν διαθέσιμα στο κοινό ή δεν ήταν τουλάχιστον ευρέως διαθέσιμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε νοικοκυριό είχε τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών και άνω. Κάποιος σε κάθε νοικοκυριό έκανε κάθε δύο εβδομάδες τεστ για κορωνοϊό.

Οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι γιατί τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για να κολλήσουν κορωνοϊό. Είναι πιθανό η φλεγμονή τύπου 2, η οποία συχνά προκαλείται από αλλεργική αντίδραση, να μειώνει τον αριθμό των υποδοχέων ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι υποδοχείς ACE2 είναι σημεία εισόδου για τον κορωνοϊό – λιγότεροι υποδοχείς, σημαίνουν λιγότερες πιθανότητες εισβολής του ιού στο σώμα.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάστηκε ήταν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να τρώνε έξω λιγότερο συχνά και να έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό από άλλους, είπε η μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα.

Η μελέτη HEROS διαπίστωσε ότι τα άτομα με άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, δεν είχαν χαμηλότερο ή υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό. Ωστόσο, η μελέτη φάνηκε να επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έδειχναν μια σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου για Covid-19: «Οι συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που δεν ήταν», ανέφερε η μελέτη.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω είχαν ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό με τους έφηβους ή τους ενήλικες. Ωστόσο, το 75% των κρουσμάτων σε παιδιά ήταν ασυμπτωματικά, ανέφερε η μελέτη.