Γιατροί στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν με επιτυχία ένα 3D εκτυπωμένο… αυτί που κατασκευάστηκε από τα κύτταρα της ασθενούς.

Το πρώτο «βιοτυπωμένο εμφύτευμα ζωντανού ιστού» τοποθετήθηκε σε μια 20χρονη γυναίκα, η οποία γεννήθηκε με ένα δύσμορφο αυτί. Το εμφύτευμα τυπώθηκε σε σχήμα που ταίριαζε με το άλλο αυτί της και «θα συνεχίσει να αναγεννά τον ιστό του χόνδρου», γεγονός που θα βοηθήσει να φαίνεται και να δίνει την αίσθηση φυσικού αυτιού.

Η 3DBio Therapeutics, μια εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής με έδρα τη Νέα Υόρκη, πραγματοποιεί μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου με ασθενείς που πάσχουν από μικρωτία, μια σπάνια συγγενή διαταραχή όπου το ένα ή και τα δύο αυτιά απουσιάζουν ή δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.

Η 3DBio και το Microtia-Congenital Ear Deformity Institute, στο Τέξας, έκαναν την ανακατασκευή του ανθρώπινου αυτιού χρησιμοποιώντας το εμφύτευμα AuriNovo.

«Ως γιατρός που έχει θεραπεύσει χιλιάδες παιδιά με μικρωτία από όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, εμπνέομαι από το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η τεχνολογία για τους ασθενείς με μικρωτία και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Δρ Arturo Bonilla, παιδοχειρουργός αποκατάστασης αυτιών, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση.

Η κλινική δοκιμή εξετάζει πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό θα είναι το εμφύτευμα AuriNovo, με στόχο να αντικαταστήσει τις τρέχουσες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης αυτιών που απαιτούν από τους γιατρούς να χρησιμοποιούν χόνδρο των πλευρών ή ορισμένα εμφυτεύματα.

«Το εμφύτευμα AuriNovo απαιτεί μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία από τη χρήση χόνδρου πλευρών για ανακατασκευή», είπε ο Δρ Bonilla: «Περιμένουμε επίσης να οδηγήσει σε ένα πιο εύκαμπτο αυτί».

Η 3DBio ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης στην ασθενή και είπε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό των κλινικών δοκιμών και έχει θέσει αυστηρά πρότυπα κατασκευής. Τα επίσημα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευθούν σε ιατρικό περιοδικό όταν ολοκληρωθεί η μελέτη.

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με τη λήψη ενός μικρού δείγματος από το αυτί του ασθενούς για τη δημιουργία δισεκατομμυρίων κυττάρων χόνδρου. Στη συνέχεια, τα ζωντανά κύτταρα αναμειγνύονται με το «βιομελάνι» της εταιρείας με βάση το κολλαγόνο, ουσία η οποία είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Ο τρισδιάστατος βιοεκτυπωτής χρησιμοποιεί αυτό το «μελάνι» για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που βασίζεται σε ένα ψηφιακό μοντέλο που αντιγράφει το υγιές αυτί του ασθενούς.

Η διαδικασία εμφύτευσης αυτιού, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, σηματοδοτεί μια από τις πολλές πρόσφατες ανακαλύψεις στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και ιστών: Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν εμφυτεύματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να βοηθήσουν ασθενείς με παραμορφώσεις και άλλα προβλήματα υγείας.