Ο παγκόσμιος απολογισμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων έχει ξεπεράσει τα 800 και συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά σε περισσότερες από δώδεκα χώρες όπου ο ιός συνήθως δεν εντοπίζεται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι στιγμής, κανένας θάνατος δεν έχει συνδεθεί με το τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες, αν και έχουν αναφερθεί θάνατοι στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ο ιός θεωρείται ενδημικός.

«Οι επιδημιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο ΠΟΥ: «Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί μέσω σεξουαλικής υγείας ή άλλων υπηρεσιών υγείας σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας και αφορούσαν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών».

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, σε 20 χώρες. Η Μεγάλη Βρετανία έχει αναφέρει 302 κρούσματα, σύμφωνα με μια ενημέρωση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας, η οποία πρόσθεσε 77 νέα κρούσματα.

Η Ισπανία έχει αναφέρει 186 κρούσματα, ακολουθούμενη από 143 περιπτώσεις στην Πορτογαλία, 80 περιπτώσεις στον Καναδά, 65 περιπτώσεις στη Γερμανία και 51 περιπτώσεις στη Γαλλία.

Εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, οκτώ κρούσματα έχουν αναφερθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα κρούσμα στο Μαρόκο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, η Αυστραλία έχει αναφέρει έξι κρούσματα.

Αν και η δυτικοαφρικανική εκδοχή του ιού εντοπίστηκε σχεδόν σε όλα τα δείγματα των κρουσμάτων μέχρι στιγμής, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού έχουν αναφέρει ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και όχι στην Αφρική.

Από τον Ιανουάριο, επτά ενδημικές χώρες στην Αφρική έχουν αναφέρει 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα και 66 θανάτους. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει αναφέρει τους υψηλότερους αριθμούς, με 1.284 ύποπτα κρούσματα και 58 θανάτους, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία με 66 ύποπτα κρούσματα, 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν θάνατο.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε άτομα με επιβεβαιωμένα κρούσματα ποικίλλουν, ανέφερε ο ΠΟΥ και πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζουν την «κλασική κλινική εικόνα».

Στις μέχρι τώρα περιπτώσεις, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν βλάβες των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο κατά την κατάποση.

Μερικοί άνθρωποι ανέφεραν επίσης ότι το εξάνθημα ή τα εξογκώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται πριν από άλλα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και ότι οι βλάβες εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, κάτι που δεν μοιάζει με την ευλογιά των πιθήκων στο παρελθόν.

«Εκτός από ασθενείς που νοσηλεύονται με σκοπό την απομόνωση, ελάχιστες νοσηλείες έχουν αναφερθεί», τόνισε ο ΠΟΥ: «Οι επιπλοκές που οδήγησαν σε νοσηλεία περιλαμβάνουν την ανάγκη παροχής επαρκούς διαχείρισης του πόνου και την ανάγκη θεραπείας δευτερογενών λοιμώξεων».

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν εμβόλια κατά της ευλογιάς, ανέφερε ο ΠΟΥ. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο για τη θεραπεία των ορθοποξικών ιών, της οικογένειας ιών που περιλαμβάνει την ευλογιά των πιθήκων.