Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να απαντήσει στην ερώτηση «Μπορείς να εργάζεσαι μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και να είσαι τόσο παραγωγικός όσο αν εργαζόσουν πέντε;».

Περίπου 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες της χώρας – σε κλάδους όπως τράπεζες, λιανικό εμπόριο, υγειονομική περίθαλψη και μάρκετινγκ – ξεκίνησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, στη μεγαλύτερη δοκιμή του είδους.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο τον μισθό τους για να δουλέψουν μόλις τέσσερις ημέρες αντί για πέντε – με αντάλλαγμα να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους.

Ακόμη και προτού η πανδημία ανατρέψει τις εργασιακές συνήθειες σε όλο τον κόσμο, πολλοί εργαζόμενοι και εταιρείες εξερευνούσαν εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή ρουτίνα από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Στη συνέχεια, η Covid-19 έφερε αναγκαστικά μια σειρά από απαντήσεις σε θέματα εργασίας, όπως η εργασία από το σπίτι.

Μια άλλη μεγάλη δοκιμή που έγινε στην Ισλανδία δεν βρήκε καμία πτώση στην παραγωγικότητα, αλλά απότομη βελτίωση στην αυτοαναφερόμενη ευημερία. Πειράματα έχουν επίσης ξεκινήσει σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη ελευθερία και ευελιξία.

«Μετά την πανδημία, οι άνθρωποι θέλουν μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», είπε ο Joe Ryle, διευθυντής εκστρατείας ενός από τους υποστηρικτές του προγράμματος της Μεγάλης Βρετανίας: «Θέλουν να εργάζονται λιγότερο».

Η ερευνήτρια και συγγραφέας Juliet Schor από το Boston College είπε ότι θέλει να δει πώς αυτή η επιπλέον ημέρα ρεπό μειώνει το άγχος και την εξουθένωση, ενώ αυξάνει την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός 4-Day Week, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, λέει ότι οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερο από το ταλέντο των εργαζομένων όταν συντομεύουν την εργάσιμη εβδομάδα  και διαπίστωσε ότι το 78% των εργαζομένων είναι πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι.

«Πριν από εκατό χρόνια, μετακινηθήκαμε από την εξαήμερη εργασία στην πενθήμερη και έχουμε καθυστερήσει να ξαναδούμε το ζήτημα», αναφέρει η οργάνωση στον ιστότοπό της. «Η Covid-19 κατέστησε σαφές ότι μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής. Το 85% των ενηλίκων των ΗΠΑ εγκρίνει ήδη τη μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα. Ας κάνουμε την κίνηση μαζί».

Ένα άρθρο στο Harvard Business Review το έθεσε ως εξής: «Ό,τι κι αν κάνουμε, η ολιστική, μακροπρόθεσμη εστίαση στην ευημερία του εργατικού δυναμικού είναι ο καλύτερος δρόμος τόσο για την ευτυχία, όσο και για την πρόοδο των εταιρειών. Ίσως η απάντηση είναι μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα. Ή ίσως είναι κάτι άλλο. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε με μια ειλικρινή αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η παραγωγικότητα και ο ελεύθερος χρόνος επηρεάζουν την ευημερία των εργαζομένων».