Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, που σάρωσε την Ευρώπη και την Αμερική τον χειμώνα, φαίνεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει παρατεταμένα συμπτώματα, τη λεγόμενη «μακρά Covid-19», σύμφωνα με μια έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Η επιστημονική ομάδα του King’s College του Λονδίνου εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 100.000 άτομα που κατέγραφαν τα συμπτώματά τους από τη λοίμωξη από κορωνοϊό σε μια εφαρμογή για το κινητό.

Λίγο πάνω από το 4% όσων μολύνθηκαν κατά το κύμα της Όμικορν είχαν καταγράψει συμπτώματα μακράς Covid-19 που επιμένουν, σε σύγκριση με το 10% όσων μολύνθηκαν στο προηγούμενο κύμα, με την παραλλαγή Δέλτα.

Αλλά καθώς μολύνθηκαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον, ο συνολικός αριθμός ατόμων με μακρά Covid-19 ήταν υψηλότερος.

Στην πραγματικότητα, ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός νέων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον «ξεπέρασε πλήρως» τον πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο της παραλλαγής για μακρά Covid-19, δήλωσε ο Δρ Kevin McConway, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένων στατιστικών στο The Open University.

«Ούτως ή άλλως, δεν έχετε πραγματικά επιλογή σχετικά με την παραλλαγή του ιού με την οποία θα μολυνθείτε»: είπε. «Επιπλέον, τίποτα σε αυτά τα ευρήματα δεν μας λέει τι μπορεί να συμβεί με μια διαφορετική, νέα παραλλαγή, όσον αφορά τον κίνδυνο μακράς Covid-19».

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Claire Steves δήλωσε: «Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακρά Covid-19 από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά παρόλα αυτά, ένας στους 23 ανθρώπους που κολλάει Covid-19 παρουσιάζει συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες. Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που επηρεάζονται, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε στην εργασία, στο σπίτι και στο σύστημα Υγείας».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μακρά Covid-19 έχει επηρεάσει συνολικά τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία: ο μεγάλος αριθμός δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, καθώς οι ασθενείς χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα για μεγάλο διάστημα ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο κορωνοϊός.