Αν σκοπεύετε να κάνετε τρύπα στα χείλη ή τη γλώσσα σας, μην εκπλαγείτε αν ο οδοντίατρός σας διαφωνήσει: Αυτά τα τρυπήματα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα σας, όπως προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι με piercing είχαν βαθιές “σακούλες” και κενά γύρω από τα δόντια τους και υποχώρηση και αιμορραγία των ούλων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Clemens Walter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ στη Γερμανία: «Όλα αυτά είναι σημάδια περιοδοντίτιδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών».

Ο Walter και οι συνεργάτες του ανέλυσαν οκτώ μελέτες που περιλάμβαναν 408 άτομα με συνδυαστικά 236 τρυπήματα στα χείλη και 236 τρυπήματα στη γλώσσα. Συνολικά, 1 στους 5 είχε περισσότερα από ένα piercing στο στόμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν τα τρυπήματα από ένα μήνα έως 19 χρόνια και οι περισσότεροι φορούσαν μεταλλικά κοσμήματα στα piercing τους.

Οι μελέτες συνέκριναν τα δόντια και τα ούλα δίπλα στα τρυπήματα με εκείνα σε άλλα σημεία του στόματος.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι 3 στις 5 μελέτες βρήκαν βαθύτερες «σακούλες» γύρω από τα δόντια  που βρίσκονταν δίπλα σε τρυπήματα στη γλώσσα και 3 στις 4 βρήκαν μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δοντιών. Επίσης, 2 στις 3 μελέτες βρήκαν αιμορραγία ούλων ενώ και στις τέσσερις μελέτες βρέθηκε υποχώρηση ούλων. Επιπλέον, 3 από τις 4 μελέτες που εξέτασαν τρυπήματα χειλιών αποκάλυψαν υποχώρηση των ούλων στην περιοχή.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα στοματικά τρυπήματα, ειδικά στη γλώσσα, επηρεάζουν αρνητικά τα γειτονικά δόντια και τα ούλα», δήλωσε ο Δρ Walter: «Σε εκείνους με τρυπήματα στη γλώσσα, η ζημιά ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη γύρω από τα δύο κάτω μπροστινά δόντια, που ονομάζονται κοπτήρες της κάτω γνάθου, που είναι σημαντικοί για το δάγκωμα και το μάσημα της τροφής».

Η πιθανότητα βλάβης των δοντιών και των ούλων φάνηκε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Περίπου το 5% των νεαρών ενηλίκων έχουν σκουλαρίκια στο στόμα, με τη γλώσσα να είναι το πιο κοινό σημείο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι γυναίκες έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν στοματικό piercing από τους άνδρες.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές στη νέα μελέτη προέτρεψαν τους οδοντιάτρους να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για τον κίνδυνο επιπλοκών από τέτοιου είδους piercing.