Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Η αύξηση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D σε φυσιολογικά όρια θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από την απώλεια των δεξιοτήτων σκέψης καθώς οι άνθρωποι γερνούν, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η βιταμίνη D αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο για ευρέως διαδεδομένες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου, αλλά μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να εξεταστεί τι θα συνέβαινε, εάν μπορούσαμε να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια βιταμίνης D», δήλωσε η Δρ Elina Hypponen, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των πολύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού, χρησιμοποιώντας ισχυρές γενετικές αναλύσεις σε έναν μεγάλο δείγμα πληθυσμού», σημείωσε.

Η Δρ Hypponen και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 294.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των κινδύνων άνοιας και εγκεφαλικού. Περίπου 2.400 άτομα στη μελέτη είχαν άνοια, ενώ 3.760 είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άνοια όσο και για εγκεφαλικό, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις για εκείνους με επίπεδα κάτω από 25 nmol/L.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε δυνητικά να προληφθεί αυξάνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D από 25 nmol/L σε 50 nmol/L.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου άνοιας, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αν και βρέθηκε συσχέτιση, αυτό δεν επιβεβαιώνει την αιτιότητα.

Τα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αυξηθούν μέσω της έκθεσης στον ήλιο, της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής.

«Η άνοια είναι μια προοδευτική και εξουθενωτική ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει άτομα και οικογένειες», είπε η Δρ Hypponen: «Οι περισσότεροι από εμάς είναι πιθανό να είμαστε καλά στην υγεία μας, αλλά για κάποιο λόγο μπορεί να μην λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο, οπότε ίσως να χρειαζόμαστε ειδικά συμπληρώματα διατροφή».