Οκτώ άτομα του ιατρικού προσωπικού πρόκειται να δικαστούν για εγκληματική αμέλεια για τον θάνατο του θρυλικού Αργεντινού ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα. Μια ιατρική επιτροπή διαπίστωσε ότι η αντιμετώπιση του Μαραντόνα ήταν γεμάτη «ελλείψεις και παρατυπίες», με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δίκη για ανθρωποκτονία.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής πέθανε τον Νοέμβριο του 2020 από καρδιακή προσβολή στο Μπουένος Άιρες, σε ηλικία 60 ετών. Ανάρρωνε στο σπίτι από χειρουργική επέμβαση για θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο που είχε γίνει νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

Λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, οι Αργεντινοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που είχαν αναλάβει τη φροντίδα του.

Πέρυσι, η ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε να εξετάσει τον θάνατό του διαπίστωσε ότι η ιατρική ομάδα του Μαραντόνα ενήργησε με «ανάρμοστο, ελλιπή και απερίσκεπτο τρόπο». Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ποδοσφαιριστής «θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης» με επαρκή θεραπεία σε κατάλληλη ιατρική μονάδα.

Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι ο νευροχειρουργός και προσωπικός γιατρός του Μαραντόνα, ένας ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος, δύο άλλοι γιατροί και δύο νοσοκόμες. Όλοι έχουν αρνηθεί την ευθύνη για τον θάνατό του.

Οι οκτώ θα δικαστούν βάσει ενός νομικού ορισμού της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που διαπράχθηκε με τη γνώση ότι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ενός ατόμου.

Αν καταδικαστούν, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από οκτώ έως 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Αργεντινής. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη δίκη.

Ο Μάριο Μποντρί, δικηγόρος ενός από τους γιους του Μαραντόνα, δήλωσε ότι ο θρύλος του ποδοσφαίρου ήταν «ανήμπορος» μέχρι τον θάνατό του: «Μόλις είδα την αιτία θανάτου, είπα ότι ήταν ανθρωποκτονία. Πάλεψα για πολύ καιρό και εδώ είμαστε, με αυτό το στάδιο της διαδικασίας να έχει ολοκληρωθεί».

Η νομική διαδικασία ξεκίνησε από μια καταγγελία που υπέβαλαν δύο κόρες του Μαραντόνα. Εξέφρασαν ανησυχίες για τη θεραπεία του πατέρα τους μετά την επέμβαση στον εγκέφαλο.

Σε μια συναισθηματική φορτισμένη συνέντευξη Τύπου τον Νοέμβριο του 2020, ο Δρ Λούκε, ο προσωπικός γιατρός του Μαραντόνα, υποστήριξε κλαίγοντας ότι είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να σώσει τη ζωή ενός φίλου. Κάποια στιγμή, ο γιατρός απάντησε στους δημοσιογράφους: «Θέλετε να μάθετε για τι είμαι υπεύθυνος; Γιατί τον αγάπησα, τον φρόντισα, του παρέτεινα τη ζωή, τη βελτίωσα μέχρι τέλους».