Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ικανότητα να στέκεται κάποιος στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα συνδέεται στενά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 7 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία – εμφράγματα, εγκεφαλικά, καρκίνο και άλλα – τα επόμενα χρόνια.

Ο Δρ Claudio Gil Araújo, διευθυντής έρευνας της Exercise Medicine Clinic-CLINIMEX στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «καταπληκτικά!»

«Ως γιατρός που έχω εργαστεί με καρδιοπαθείς για περισσότερες από 4 δεκαετίες, εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα ότι, για τα άτομα μεταξύ 51 και 75 ετών, είναι πιο επικίνδυνο για την επιβίωση να μην ολοκληρωθεί η 10 δευτερολέπτων ορθοστασία στο ένα πόδι από το να υπάρχει διάγνωση για στεφανιαία νόσο ή υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη», είπε ο Δρ Araújo.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα ότι η ισορροπία και η θνησιμότητα συνδέονται. Ένας λόγος είναι οι πτώσεις: Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα πτώσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότερες από 37 εκατομμύρια πτώσεις ετησίως απαιτούν ιατρική φροντίδα. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, οι πτώσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Ο Δρ Araújo και οι συνάδελφοί του εργάζονται για τρόπους βελτίωσης της ισορροπίας και της δύναμης καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Εκτός από το τεστ στάσης στο ένα πόδι, έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η ικανότητα να σηκώνεσαι από καθιστή θέση στο πάτωμα είναι επίσης ισχυρός προγνωστικός δείκτης μακροζωίας.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.702 άτομα στη Βραζιλία (68% άνδρες) ηλικίας 51-75 ετών που συμμετείχαν σε μια μελέτη άσκησης που ξεκίνησε εκεί το 1994.

Ξεκινώντας το 2008, η ομάδα εισήγαγε το τεστ στάσης στο ένα πόδι, το οποίο περιλαμβάνει την ισορροπία στο ένα πόδι και την τοποθέτηση του άλλου ποδιού προς τα πίσω. Οι άνθρωποι κάνουν τρεις προσπάθειες για να διατηρήσουν αυτή τη στάση για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ικανότητα εκτέλεσης του τεστ μειώθηκε με την ηλικία: Αν και το 20% των ατόμων στη μελέτη συνολικά δεν μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε περίπου 70% για τις ηλικίες 76-80 ετών και σχεδόν στο 90% για τις ηλικίες 81-85, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μόνο δύο από τους 24 άνω των 85 ετών μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το τεστ.

Κατά μέσο όρο 7 ετών παρακολούθησης, το 17,5% των ανθρώπων που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το τεστ είχε πεθάνει, σε σύγκριση με το 4,5% εκείνων που μπορούσαν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αφού συνυπολογίστηκε η ηλικία και πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος και το ιστορικό καρδιοπάθειας, τα άτομα που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το τεστ είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης σε σχέση με συνομηλίκους με καλύτερη στατική ισορροπία στο ένα πόδι.