Το να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό όχι μόνο σας βοηθά να κοιμάστε καλά, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξετε τρία σημαντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν φώτα νυκτός ή άφηναν την τηλεόραση, το smartphone ή το tablet τους ανοιχτό στο υπνοδωμάτιο ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν εκτίθονταν σε κανένα φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ίσως ακόμη και μια μικρή ποσότητα φωτός τη νύχτα μπορεί να είναι επιβλαβής», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Minjee Kim, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Κέντρο Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Northwestern Feinberg στο Σικάγο.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου στο περιοδικό Sleep, δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις υγείας, μόνο ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ίσως να υπάρχει μια βιολογική εξήγηση πέρα ​​από τον διαταραγμένο ύπνο που συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση: «Δεν είναι φυσικό να βλέπεις φώτα τη νύχτα. Το φως στην πραγματικότητα επιδρά σε ορισμένα από τα μέρη του εγκεφάλου που λένε στο σώμα μας ότι είναι ημέρα ή νύχτας. Έτσι το κιρκάδιο σήμα εξασθενεί και με την πάροδο του χρόνου αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία μας».

Η Δρ Kim και οι συνάδελφοί της εξέτασαν περισσότερους από 550 συμμετέχοντες, ηλικίας 63 έως 84 ετών, οι οποίοι φορούσαν συσκευές που μετρούσαν την ποσότητα φωτός στα δωμάτιά τους για μια εβδομάδα.

Λιγότεροι από τους μισούς είχαν πέντε ώρες σε απόλυτο σκοτάδι ενώ κοιμούνταν, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Οι άλλοι ήταν εκτεθειμένοι σε λίγο φως ακόμη και τις πιο σκοτεινές πέντε ώρες της ημέρας — συνήθως στη μέση του ύπνου τους τη νύχτα.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν γνώριζαν εάν η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγούν τους ανθρώπους να κοιμούνται με αναμμένο φως ή εάν το φως οδήγησε στην ανάπτυξη των παθήσεων. Ωστόσο, πρόσθεσαν, ορισμένοι άνθρωποι με μούδιασμα στα πόδια λόγω διαβήτη μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα νυχτερινό φως για να αποτρέψουν τις πτώσεις, όταν σηκώνονται για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο τη νύχτα.

Ο Δρ Emerson Wickwire, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος της Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ,  που δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά επανεξέτασε τα ευρήματα, σημείωσε ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τις επιπτώσεις στην υγεία από την ολονύκτια έκθεση στο φως.

«Πρώτον, το φως τη νύχτα θα μπορούσε να επιδεινώσει την υγεία απορυθμίζοντας το κιρκάδιο ρολόι», είπε: «Εκτός από τον ύπνο, η κιρκαδική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και τη βέλτιστη απόδοση».

Δεύτερον, σημείωσε ο Wickwire, το φως είναι ένα ισχυρό κατασταλτικό της μελατονίνης: «Η μελατονίνη, που ονομάζεται επίσης ορμόνη του σκότους, έχει πολλά θετικά για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Το φως τη νύχτα μειώνει τη μελατονίνη».

Οι επιστήμονες δίνουν ορισμένες συμβουλές για τη διατήρηση του φωτός στην κρεβατοκάμαρα στο ελάχιστο. Εάν χρειάζεται να έχετε ένα φως αναμμένο για ασφάλεια, ας είναι αμυδρό και κοντά στο πάτωμα.

Το χρώμα του είναι επίσης σημαντικό: Το πορτοκαλί ή το κόκκινο/πορτοκαλί φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μην χρησιμοποιείτε λευκό ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι.

Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το φως που προέρχεται απ’ έξω, φορέστε μάσκα ματιών και τοποθετήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε το εξωτερικό φως να μην χτυπάει στο πρόσωπό σας.