Μεγάλες εταιρείες, όπως η Disney, η JP Morgan, η Amazon και η ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta, ανακοίνωσαν στο προσωπικό τους ότι θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού εργαζομένων που θα θέλουν να κάνουν άμβλωση, καθώς εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν από δω και πέρα περιορισμούς σε ορισμένες πολιτείες, μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε μεμονωμένες πολιτείες να απαγορεύσουν την επέμβαση.

Ωστόσο, από τότε που κυκλοφόρησε η απόφαση, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιβεβαίωσε ότι θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδίου μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους που θα βγαίνουν εκτός της πολιτεία όπου διαμένουν για να κάνουν άμβλωση.

Η Disney είπε στους υπαλλήλους της ότι αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι παραμένει δεσμευμένη στο να τους παρέχει «πλήρη πρόσβαση» σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού και της αναπαραγωγικής φροντίδας, «ανεξάρτητα από το πού ζουν».

Η Disney απασχολεί περίπου 80.000 άτομα στο θέρετρό της στη Φλόριντα, όπου ο κυβερνήτης έχει ήδη υπογράψει τον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες κύησης, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ο τραπεζικός κολοσσός JP Morgan είπε επίσης ενημερώσεις τους αμερικανούς υπαλλήλους του ότι θα καλύψει τα έξοδα ταξιδίου για ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των «νόμιμων αμβλώσεων», σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα του προσωπικού, με ημερομηνία 1 Ιουνίου.

«Εστιάζουμε στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μας και θέλουμε να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση σε όλες τις παροχές», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας την Παρασκευή.

Μια άλλη κορυφαία αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Goldman Sachs, δήλωσε επίσης ότι θα καλύψει τα έξοδα ταξιδιού για τους υπαλλήλους που θα έπρεπε να πάνε σε άλλη πολιτεία για να κάνουν έκτρωση από την 1η Ιουλίου.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta είπε ότι σκοπεύει να αποζημιώνει τα έξοδα ταξιδίου «για τους υπαλλήλους που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν για να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη εκτός πολιτείας». «Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του καλύτερου τρόπου για να το κάνουμε, δεδομένης της νομικής πολυπλοκότητας», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος της Meta.

Η άμβλωση δεν θα γίνει αυτόματα παράνομη στις ΗΠΑ, αλλά οι πολιτείες θα μπορούν πλέον να αποφασίζουν εάν και πώς θα επιτρέπουν τις αμβλώσεις. Συνολικά 13 πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει νόμους για να απαγορεύσουν την άμβλωση.