Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν σχεδόν 20 εκατομμύρια θανάτους από τη νόσο Covid-19 σε 185 χώρες και περιοχές τους πρώτους 12 μήνες που ήταν διαθέσιμα τα εμβόλια, όπως υπολόγισε μια μελέτη βασισμένη σε μαθηματικά μοντέλα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους Oliver J. Watson, PhD και Gregory Barnsley, MSc, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο The Lancet Infectious Diseases.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα εμβόλια απέτρεψαν 14,4 εκατομμύρια θανάτους από Covid-19 σε όλο τον κόσμο μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 8 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, η εκτίμηση αυξήθηκε σε 19,8 εκατομμύρια θανάτους από Covid-19 που αποφεύχθηκαν, όταν προστέθηκαν στην εξίσωση οι υπερβάλλοντες θάνατοι.

«Χρησιμοποιήσαμε τους υπερβάλλοντες θανάτους ως εκτίμηση της πραγματικής έκτασης της πανδημίας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σε έναν χρόνο από την κυκλοφορία των εμβολίων, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είχε κάνει δύο δόσεις Η πρώτη δόση εμβολίου δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 και έναν χρόνο αργότερα, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, το 55,9% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, το 45,5% είχε λάβει δύο και το 4,3% είχε κάνει και την ενισχυτική. Αλλά η κάλυψη ποίκιλλε πολύ στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι συγγραφείς υπολογίζουν ότι άλλες 599.300 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβολιασμό 40% σε κάθε χώρα με δύο ή περισσότερες δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν την πληρέστερη αξιολόγηση μέχρι σήμερα για τον αξιοσημείωτο παγκόσμιο αντίκτυπο που είχε ο εμβολιασμός στην πανδημία του κορωνοϊού… Ωστόσο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα. Εάν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν από τον ΠΟΥ, εκτιμούμε ότι περίπου 1 στις 5 από τις ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της Covid-19 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», δήλωσε ο Watson, σε δελτίο Τύπου που συνόδευε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης.