Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε 50 χώρες θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, αλλά δεν δικαιολογεί ακόμη την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ είπε ότι πολλά σχετικά με την εξάπλωση ήταν «ασυνήθιστα» και σημείωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει παραμεληθεί εδώ και χρόνια στις αφρικανικές χώρες όπου παραμένει ενδημική.

«Ενώ μερικά μέλη εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, η επιτροπή αποφάσισε με συναίνεση να συμβουλεύσει τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ ότι σε αυτό το στάδιο το ξέσπασμα δεν αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη», ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.

Περισσότερα από 3.200 κρούσματα της νόσου έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από τις αρχές Μαΐου. Ο ιός εξαπλώνεται σε πολλές χώρες που δεν έχουν αναφέρει στο παρελθόν κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με 80% μεταξύ των χωρών στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ. Τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μεταξύ ανδρών, ιδιαίτερα μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε αστικές περιοχές και σε ομαδοποιημένα κοινωνικά και σεξουαλικά δίκτυα, ανέφερε η επιτροπή.

Τα σημάδια της νόσου δεν ήταν τυπικά, είπε η επιτροπή, με λίγες βλάβες σε περιοχές των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού ή του στόματος που δεν εξαπλώνονται περαιτέρω, καθώς και ένα εξάνθημα που εμφανίζεται πριν από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, κόπωση και διογκωμένοι λεμφαδένες. Υπήρξαν λίγες νοσηλείες και ένας θάνατος σε ανοσοκατεσταλμένο άτομο.

Παρά το γεγονός ότι δεν έφτασε σε κατάσταση «παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης», η επιτροπή του ΠΟΥ αναγνώρισε την «έκτακτη φύση» της επιδημίας και είπε ότι ο έλεγχος της εξάπλωσης απαιτεί «εντατικές προσπάθειες αντίδρασης». Η επιτροπή είπε ότι το ξέσπασμα θα πρέπει να «παρακολουθείται στενά και να επανεξετάζεται μετά από μερικές εβδομάδες», αλλά θα μπορούσε να συστήσει επανεκτίμηση εντός 21 ημερών εάν τα κρούσματα εξαπλωθούν πιο γρήγορα, γίνουν πιο σοβαρά ή μετακινηθούν σε άλλες ομάδες όπως εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ, άτομα με HIV, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, έγκυες γυναίκες ή παιδιά.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε ξεχωριστή δήλωση, μαζί με τις συστάσεις της επιτροπής.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε τη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες που δεν είχαν αναφέρει προηγουμένως την ασθένεια.