Διευκρινήσεις σχετικά με τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έδωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:

«Στις 3/5/2022 συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας όπως και την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και το χρόνο που είχε παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, την 3η δόση, είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση, 4η δόση για να μην μπερδευόμαστε, πρώτον σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και εκείνων που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

»Επιπλέον, ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ιδιαιτέρως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

»Όπως είναι γνωστό τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

»Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι και εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

»Σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν το Μάιο, το εμβόλιο, η 4η δόση, χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό από την 3η δόση.

»Άτομα δε που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις και έχουν νοσήσει μετά δεν έχουν ανάγκη 4ης αναμνηστικής όπως λέμε δόσης.

»Βρισκόμαστε τώρα στο τέλος Ιουνίου. Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, των νέων παραλλαγών της Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, συντελεί στο να παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών.

»Για τους παρακάτω λόγους η Εθνική Επιτροπή, στις 27 του Ιουνίου επανέρχεται στη σύστασή της, η οποία παραμένει αμετάβλητη, και αυτό το τονίζουμε, και συνιστά την 4η δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και επιπλέον άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

»Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Η προστασία έναντι της ήπιας νόσου από τις παραλλαγές Όμικρον και περισσότερο έναντι της μόλυνσης, φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση.

»Αναφορικά τώρα με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την 4η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα.

»Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

»Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω».