Ερωτήματα για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο επανέρχονται, μετά από μια αναφορά ότι μία κτηνίατρος στην Ταϊλάνδη πιθανότατα κόλλησε τον ιό από μια γάτα.

Η περίπτωση είναι ίσως η πρώτη απόδειξη μετάδοσης του ιού από γάτα σε άνθρωπο, αν και στην αρχή της πανδημίας βρέθηκε ότι οι γάτες τον μετέδιδαν σε άλλες γάτες και έχουν υπάρξει διάφορες αναφορές ότι ο ιός περνά μεταξύ ζώων και ανθρώπων – συν η υπόθεση ότι ο SARS-CoV-2 μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στο Emerging Infectious Diseases, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, «μία κτηνίατρος στην Ταϊλάνδη διαγνώστηκε με COVID-19 αφού φτερνίστηκε πάνω του μια μολυσμένη γάτα που ανήκε σε μολυσμένο ασθενή. Η γενετική μελέτη υποστήριξε την υπόθεση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον ιδιοκτήτη στη γάτα και στη συνέχεια από τη γάτα στον κτηνίατρο».

Πρέπει λοιπόν οι άνθρωποι να ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό από τη γάτα τους ή άλλα κατοικίδια;

Οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές, λέει η Δρ Jane Sykes, καθηγήτρια ιατρικής μικρών ζώων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis. Είναι πολύ πιο πιθανό ένας άνθρωπος να μολύνει ένα κατοικίδιο παρά το αντίστροφο, λέει. Επιπλέον, οι γάτες, αν μολυνθούν, έχουν βιώσιμο ιό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 5 ημέρες), σύμφωνα με το CDC.

«Ορισμένοι κορωνοϊοί που μολύνουν ζώα μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και στη συνέχεια να εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Αυτό συνέβη με τον SARS-CoV-2, ο οποίος πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες», λέει το CDC.

Η Δρ Sykes λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί εάν μια γάτα έχει μολύνει έναν άνθρωπο – μπορεί να έχει συμβεί στο παρελθόν, λέει, αλλά απλώς δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, λέει, «τα ζώα συντροφιάς δεν είναι σημαντικοί παράγοντες μετάδοσης του SARS-CoV-2».

Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης, η ανακάλυψη της μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο έγινε τυχαία. Τον περασμένο Αύγουστο, πατέρας και γιος που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο στη νότια Ταϊλάνδη. Η γάτα τους υποβλήθηκε επίσης σε τεστ με μπατονέτα και βρέθηκε θετική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Κατά τη διάρκεια του τεστ, η γάτα φτερνίστηκε μπροστά στην κτηνίατρο, ο οποίος φορούσε μάσκα και γάντια, αλλά δεν είχε προστατευτικό για τα μάτια.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο κτηνίατρος βρέθηκε θετική για SARS-CoV-2, αλλά καμία από τις στενές επαφές της δεν ανέπτυξε Covid-19, υποδηλώνοντας ότι είχε μολυνθεί από τη γάτα. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης ότι η κτηνίατρος είχε μολυνθεί με την ίδια παραλλαγή με τη γάτα και τους ιδιοκτήτες της και ότι οι ιικές γονιδιωματικές αλληλουχίες ήταν πανομοιότυπες.