Τρελαίνεστε για σοκολάτα, αλλά δεν αντέχετε το μπρόκολο; Ίσως υπεύθυνοι γι’ αυτό να είναι οι γονείς σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γευστικές μας προτιμήσεις επηρεάζονται από τα γονίδιά μας και είναι κάτι που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών μας επιλογών και, στη συνέχεια, στην υγεία μας, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στη φετινή ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

«Η γενετική μας προδιάθεση στο πώς αντιλαμβανόμαστε ορισμένες γεύσεις μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μερικοί από εμάς αγωνίζονται να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Julie Gervis, υποψήφια διδάκτορας.

Καθώς ο τομέας της εξατομικευμένης διατροφής – ένας κλάδος της επιστήμης που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι να τρώνε για καλή υγεία – προχωρά, τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε πιο αποτελεσματικές εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές και μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Γνωρίζουμε ότι τα γονίδια επηρεάζουν τη γεύση μας, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση επηρεάζουν την ποιότητα και την υγεία της διατροφής. Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από «μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα», τις οποίες χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να βρουν παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με ένα χαρακτηριστικό, για να δημιουργήσουν κάτι που ονομάζεται πολυγονιδιακό τεστ γεύσης.

Η βαθμολογία στο πολυγονιδιακό τεστ γεύσης δείχνει πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν τη μοναδική μας αντίληψη για τη γεύση – είτε είναι πικρή, αλμυρή, γλυκιά, ξινή ή πικάντικη. Εάν έχετε υψηλή βαθμολογία, ας πούμε, στο γλυκό, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι στη γλυκύτητα από κάποιον με μέτρια ή χαμηλή βαθμολογία.

Στο δείγμα της μελέτης περισσότερων από 6.000 ενηλίκων, όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία στο πικρό, έτειναν να τρώνε λιγότερα δημητριακά ολικής άλεσης (δύο λιγότερες μερίδες την εβδομάδα), ενώ όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία στα αλμυρά έτρωγαν λιγότερα λαχανικά, ειδικά πορτοκαλί και κόκκινα είδη, όπως καρότα και πιπεριές. Αυτό έχει σημασία γιατί τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Εν τω μεταξύ, τα γονίδια που σχετίζονται με το γλυκό φαινόταν κλειδί για την υγεία που σχετίζεται με την καρδιά και τον μεταβολισμό, καθώς η υψηλότερη βαθμολογία γλυκού συνδέθηκε με χαμηλότερα τριγλυκερίδια.

Ενώ έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουν οι διατροφολόγοι και οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τις βαθμολογίες από τα πολυγονιδιακά τεστ γεύσης, το εργαλείο θα μπορούσε μια μέρα να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε – ή να ελαχιστοποιήσουμε – την επιρροή που έχουν τα γονίδιά μας στις διατροφικές μας επιλογές. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου παθήσεων.