Η άσκηση το σαββατοκύριακο είναι εξίσου καλή με τη δραστηριότητα που «απλώνεται» σε όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη, αρκεί να είναι στη σωστή ένταση και διάρκεια.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 350.000 ανθρώπους για 10 χρόνια για να δουν πόσο καλά τα πήγαιναν οι λεγόμενοι «πολεμιστές του σαββατοκύριακου», όπως ονομάζονται όσοι ασκούνται μόνο εκείνες τις μέρες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, υποδεικνύουν ότι μετράει το είδος και τη συνολική ποσότητα άσκησης και όχι ο αριθμός των προπονήσεων – συνιστάται τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα όπως ένα γρήγορο περπάτημα, μια ελαφρά έντονη βόλτα με ποδήλατο ή ένας αγώνας τένις.

Επίσης, θα μπορούσατε να κάνετε 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας – όπως τρέξιμο, κολύμπι ή ένας αγώνας ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αμερικανική μελέτη συμπλήρωσαν αυτό τον χρόνο άσκησης σε μια εβδομάδα, αλλά μερικοί τον στρίμωξαν σε μία ή δύο προπονήσεις.

Όσοι έφταναν το συνιστώμενο επίπεδο δραστηριότητάς τους, είτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είτε το σαββατοκύριακο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έκαναν λιγότερο από τη συνιστώμενη διάρκεια άσκησης.

Οι ειδικοί επίσης υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων ενδυνάμωσης και να προσπαθούν να μην μένουν καθισμένοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν γιόγκα, πιλάτες, ακόμη και κηπουρική.

Η πολύ έντονη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συνιστώμενων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και μπορεί να γίνει σε μικρότερες, πιο έντονες εκρήξεις, περιλαμβάνει διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, ασκήσεις με βάρη και τρέξιμο σε λόφους.

Η ανώτερη νοσηλεύτρια του British Heart Foundation, Joanne Whitmore, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι, όταν πρόκειται για άσκηση, δεν έχει σημασία πότε την κάνεις. Είτε στριμώχνετε την άσκησή σας το σαββατοκύριακο είτε την “απλώνετε” σε όλη την εβδομάδα, στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

»Για να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης μια άσκηση, θα πρέπει μας κάνει να αναπνέουμε πιο έντονα και να ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς μας, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ενώ τις κάνουμε».