Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού μείωσε το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας έως και 58%, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μοντέλα υπολογιστή εκτιμούν ότι τα εμβόλια απέτρεψαν 235.000 θανάτους από Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, αμβλύνοντας τον αριθμό των θανάτων τόσο από τον αρχικό ιό όσο και από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο εμβολιασμός απέτρεψε επίσης 1,6 εκατομμύρια νοσηλείες και 27 εκατομμύρια λοιμώξεις από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο JAMA Network Open.

Τα αποτελέσματα «αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σαφώς λειτουργεί», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων: «Λειτουργεί επιτυχώς στην πρόληψη θανάτων – και αν περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί , θα είχαμε αποτρέψει ακόμη περισσότερους θανάτους».

Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια πιθανότατα έσωσαν ακόμη περισσότερες ζωές από ό,τι υπολογίζεται, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Molly Steele, επιδημιολόγος του CDC: «Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν μόνο οφέλη μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν και δεν υπολογίζουν τα οφέλη για τα μη εμβολιασμένα άτομα μέσω της μείωσης της μετάδοσης της νόσου», σημείωσε.

«Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις μας για τον αντίκτυπο του εμβολιασμού είναι συντηρητικές», είπε: «Ανεξάρτητα από αυτό, αυτές οι εκτιμήσεις βοηθούν στην απεικόνιση των οφελών των εμβολίων στη μείωση των λοιμώξεων και των νοσηλειών, καθώς και στη διάσωση ζωών».

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε αποδείξει πόσες ασθένειες και θάνατοι είχαν αποτραπεί από τα τρία εμβόλια που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι ερευνητές του CDC. Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τον εκτιμώμενο κίνδυνο μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Στη συνέχεια συνυπολογίζουν τα προστατευτικά αποτελέσματα του εμβολιασμού στα νούμερά τους.

Διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε το 30% όλων των αναμενόμενων λοιμώξεων από κορωνοϊό, το 33% όλων των αναμενόμενων νοσηλειών και το 34% όλων των αναμενόμενων θανάτων ενηλίκων μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη 154.000 θανάτων μεταξύ ατόμων 65 ετών και άνω, 66.000 θανάτων μεταξύ ατόμων 50 έως 64 ετών και 14.000 θανάτων μεταξύ ατόμων 18 έως 49 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δυνητικά μείωσε τη συνολική επίδραση του COVID-19 κατά περίπου το ένα τρίτο», είπε η Δρ Steele: «Αυτό σημαίνει ότι οι ασθένειες και οι θάνατοι θα είχαν αυξηθεί κατά 30% χωρίς τον εμβολιασμό. Έτσι, εάν περισσότερα άτομα εμβολιάζονταν κατά της Covid-19, θα βλέπαμε περαιτέρω μειώσεις στον αριθμό των λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων».

Επιπλέον, αυτή η προστασία αυξανόταν μήνα με τον μήνα καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτεινόταν και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονταν κατά του κορωνοϊού, εξήγησαν οι ερευνητές – τον Σεπτέμβριο του 2021, τα εμβόλια απέτρεψαν το 58% των αναμενόμενων θανάτων και το 56% των αναμενόμενων νοσηλειών, καθώς και το 52% των αναμενόμενων λοιμώξεων.

Ωστόσο, ένας στους τρεις Αμερικανούς παραμένει ανεμβολίαστος, σημειώνουν οι ερευνητές.