Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας μελέτης που εξέτασε 218 ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους (κεφαλαλγία τάσης). Οι περισσότεροι είχαν πονοκεφάλους επί 11 χρόνια και είχαν κατά μέσο όρο 21 ημέρες πονοκέφαλου τον μήνα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία έκανε «αληθινό βελονισμό», ενώ η άλλη ομάδα έκανε επιφανειακό, «ψευδή βελονισμό». Και οι δύο ομάδες έκαναν 20 συνεδρίες σε 2 μήνες και παρακολουθήθηκαν για 6 ακόμη μήνες.

Περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα του πραγματικού βελονισμού, έναντι των ατόμων που συμμετείχαν στην ομάδα του ψευδούς βελονισμού, παρουσίασαν βελτίωση στους πονοκεφάλους τους: 68,2% των ασθενών στην ομάδα του αληθινού βελονισμού είχαν λιγότερες ημέρες πονοκεφάλου μέσα στον μήνα, έναντι 48,1% στην ομάδα ψευδούς βελονισμού μετά από 16 εβδομάδες. Στους 6 μήνες, η ομάδα του αληθινού βελονισμού συνέχισε να έχει λιγότερους μηνιαίους πονοκεφάλους, σε σύγκριση με την ομάδα ψευδούς (68,2% έναντι 50%, αντίστοιχα).

«Οι κεφαλαλγίες έντασης είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πονοκεφάλων και οι άνθρωποι που έχουν συχνά μπορεί να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ying Li, του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στο Τσενγκντού της Κίνας.

«Αυτή ήταν μια πολύ καλή μελέτη», λέει ο Δρ Shi-Hong Loh, βελονιστής, αλλά έχει τα όριά της. Τα περισσότερα άτομα στη μελέτη ήταν γυναίκες (74,5% στην ομάδα πραγματικού βελονισμού) και ο Δρ Loh πιστεύει ότι οι ερευνητές δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στο ρόλο του φύλου στους πονοκεφάλους και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το 95% των ανθρώπων που έρχονται σε μένα για θεραπεία πονοκεφάλων είναι γυναίκες», λέει ο Δρ Loh, ο οποίος είναι ο πρώην επικεφαλής αιματολογίας και ογκολογίας στο νοσοκομείο St. Mary στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ.

«Οι πονοκέφαλοι των γυναικών σχετίζονται συχνά με το στρες και επίσης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση», σημειώνει.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο πονοκέφαλος είναι μια μορφή στάσιμου Τσι στα ενεργειακά μονοπάτια του σώματος και ο βελονισμός ξεμπλοκάρει τις στάσιμες περιοχές, αφήνοντας το Τσι να ρέει ελεύθερα, λέει ο Δρ Loh: «Το Τσι είναι μια ζωτική δύναμη που ταξιδεύει στο σώμα μας μέσω μονοπατιών που ονομάζονται μεσημβρινοί», λέει. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, υπάρχουν 14 διακριτοί αλλά συνδεδεμένοι μεσημβρινοί, ο καθένας από τους οποίους συνδέεται με ένα διαφορετικό όργανο. Μια απόφραξη οδηγεί σε στασιμότητα, όπου αρχίζει η ασθένεια. Η τοποθέτηση βελόνων σε διάφορα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών θα απελευθερώσει τα μπλοκαρίσματα και τελικά, ο πόνος θα υποχωρήσει.

Όλα αυτά ίσως ακούγονται περίεργα, ωστόσο σύμφωνα και με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ, ο βελονισμός μπορεί να είναι μια λογική επιλογή για άτομα με χρόνιο πόνο (συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας ή των πονοκεφάλων), υπό την προϋπόθεση ότι ο βελονιστής είναι έμπειρος, καλά εκπαιδευμένος και χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες.

Επίσης, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση βρήκε ότι ο βελονισμός είναι χρήσιμος και για την ημικρανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν 15 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι επτά στις 10 μελέτες έδειξαν λιγότερο συχνούς και λιγότερο έντονους πονοκεφάλους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο βελονισμός μπορεί να προταθεί ως εναλλακτική ή συμπληρωματική στη φαρμακευτική θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες».