Για τις αλλαγές που φέρνει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα το νέο νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και την εκπομπή «ALPHA τώρα», σημειώνοντας ότι με οι νέες ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν υπέρ των γυναικών, αλλά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αναλυτικά, ο Υπουργός ανέφερε:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει ένα πλαίσιο εδώ και 20 χρόνια που δεν έχει αλλάξει, το βασικό είναι ότι σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε προκειμένου να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού της υλικού η γυναίκα και χρήση αυτού, προσέξτε, του δικού της υλικού, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του συντρόφου της ή του πρώην άντρα της.

»Δηλαδή μια γυναίκα που θα έχει κρυοσυντηρήσει το ωάριό της για να κάνει χρήση αφού χωρίσει θα πρέπει να έχει τη συναίνεση, άρα αποσυνδέουμε τη συναίνεση, πλέον οι γυναίκες μπορούν να κάνουν απόλυτη χρήση του γενετικού τους υλικού.

»Μπορούν να κάνουν κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους, σήμερα μπορούσαν να κάνουν μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή αν υπήρχε ιατρικό πρόβλημα. Σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν για κοινωνικούς λόγους, δηλαδή να κρυοσυντηρήσουν το ωάριο και αν ποτέ θελήσουν στο μέλλον να του κάνουν χρήση αυξάνουμε το όριο ηλικίας, όπως έχει γίνει και είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα 54 έτη.

»Και έχουμε και δύο κοινωνικές ακόμα διατάξεις, είναι η διάταξη ότι γίνεται μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV, πλέον έχουν τη δυνατότητα και αυτά τα άτομα να μπορούν να έχουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

»Είναι σημαντικό και αντίστοιχα διασφαλίζουμε και τα δικαιώματα των intersex ατόμων, δηλαδή τα άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί με ιδιαιτερότητες ως προς το φύλο, δηλαδή αναπτύσσεται κοινά και το αρσενικό και το θηλυκό, οπότε δίνουμε αυτή τη δυνατότητα ενώ μέχρι τώρα εξαρτόταν πλήρως από την επιθυμία των γονέων, πλέον θα υπάρχει μία επιτροπή και θα αξιολογείται και η δική τους επιθυμία ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».