Η άσκηση λειτουργεί καλύτερα ακόμη και από το ασβέστιο στο χτίσιμο γερών οστών, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που προσφέρει μια νέα συμβουλή για τα έφηβα κορίτσια: Η σωματική δραστηριότητα είναι πιο σημαντική από την κατανάλωση γάλακτος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αυτό το εύρημα θέτει υπό ερώτηση το τρέχον μήνυμα που δίνεται στις γυναίκες και τα κορίτσια, γράφει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Tom Lloyd, επιδημιολόγος στο Κολέγιο Ιατρικής Penn State, στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Pediatrics.

«Αν και η πρόσληψη ασβεστίου αναφέρεται συχνά ως ο πιο σημαντικός παράγοντας για υγιή οστά, η μελέτη μας δείχνει ότι η άσκηση είναι στην πραγματικότητα ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του τρόπου ζωής για την αντοχή των οστών στις νεαρές γυναίκες», σημειώνει ο Δρ Lloyd.

Η έλευση του υψηλής τεχνολογίας προσυμπτωματικού ελέγχου οστικής πυκνότητας -μέθοδος διπλής ενεργειακής απορρόφησης (DEXA)- έδωσε στους ερευνητές ένα εργαλείο για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και την έμμεση μέτρηση της οστικής αντοχής. Αυτό βοήθησε επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν τη σημασία που παίζουν διάφοροι παράγοντες όπως το ασβέστιο και η σωματική δραστηριότητα στο χτίσιμο των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι χτίζονται τόσα οστά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15, όσα και χάνονται λόγω της γήρανσης και της οστεοπόρωσης κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής. Επομένως, είναι σημαντικό ένα κορίτσι να προσπαθεί για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας οικοδόμησης των οστών κατά την εφηβεία ως την καλύτερη προστασία κατά της οστεοπόρωσης, γράφει ο Δρ Lloyd.

Συνολικά εξετάστηκαν 80 κορίτσια περίπου 12 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη. Για 10 χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την αντοχή των οστών των κοριτσιών μέσω ετήσιων σαρώσεων DEXA οστών ισχίου. Έλαβαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη ασβεστίου, τη χρήση αντισυλληπτικών (που αναφέρεται ότι βοηθά στην οικοδόμηση των οστών) και τη σωματική δραστηριότητα που έκαναν τα κορίτσια, είτε ήταν αθλήματα, χορός, μαθήματα αεροβικής, τρέξιμο, περπάτημα ή άλλη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών δεν είχαν σημαντική επίδραση στην αντοχή των οστών, ενώ ο αθλητισμός και η άσκηση έκαναν μεγάλη διαφορά, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα των νεαρών γυναικών στο ισχίο κατά 3%-5%.

«Δείξαμε ότι οι ηλικίες 12 έως 16 είναι σημαντικά χρόνια για την οικοδόμηση των οστών και ότι η σωματική δραστηριότητα των εφήβων σχετίζεται θετικά με την οστική πυκνότητα και την οστική δύναμη του ισχίου», έγραψε ο Δρ Lloyd.

Η μελέτη έχει έναν περιορισμό: αφορούσε μόνο λευκά κορίτσια. Άλλες εθνικές και φυλετικές ομάδες πρέπει να μελετηθούν για να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της οστεοπόρωσης, του ασβεστίου και της σωματικής δραστηριότητας, σημειώνει ο γιατρός.