Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων κηρύχθηκε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ταξινόμηση είναι η υψηλότερη ειδοποίηση που μπορεί να εκδώσει ο ΠΟΥ και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων.

Περισσότερα από 16.000 κρούσματα έχουν πλέον αναφερθεί από 75 χώρες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Υπήρξαν πέντε θάνατοι μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα της επιδημίας, πρόσθεσε.

Υπάρχουν μόνο δύο άλλες τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία προς το παρόν – η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Ο Δρ Tedros είπε ότι η επιτροπή έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με το εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έπρεπε να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Ωστόσο, είπε ότι η νόσος είχε εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο και αποφάσισαν ότι ήταν πράγματι λόγος για διεθνή ανησυχία.

Πολύ λίγα έγιναν κατανοητά για τους νέους τρόπους μετάδοσης του ιού που του επέτρεψαν να εξαπλωθεί, είπε ο Δρ Tedros.

«Η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος παγκοσμίως και σε όλες τις περιοχές, εκτός από την ευρωπαϊκή περιοχή, όπου αξιολογούμε τον κίνδυνο ως υψηλό», πρόσθεσε.

Υπήρχε επίσης σαφής κίνδυνος περαιτέρω διεθνούς εξάπλωσης, αν και ο κίνδυνος παρεμπόδισης της διεθνούς κυκλοφορίας ταξιδιωτών παρέμεινε χαμηλός προς το παρόν, είπε.

Ο Δρ Tedros είπε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και στην εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο ΠΟΥ εκδίδει επίσης συστάσεις οι οποίες ελπίζει ότι θα ωθήσουν τις χώρες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού και να προστατεύσουν όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

«Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει με τις σωστές στρατηγικές στις σωστές ομάδες», είπε ο Δρ Tedros.