Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι η υπαίθρια αγορά θαλασσινών και άγριων ζών στην Ουχάν της Κίναςήταν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δύο μελέτες που αξιολογήθηκαν από ομότιμους δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και επανεξέτασαν πληροφορίες από το αρχικό ξέσπασμα στην κινεζική πόλη.

Μία από τις μελέτες δείχνει ότι τα πρώτα γνωστά κρούσματα εντοπίστηκαν γύρω από αυτήν την αγορά. Η άλλη χρησιμοποίησε γενετικές πληροφορίες για να παρακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της πανδημίας που δείχνει ότι δύο παραλλαγές εμφανίστηκαν στον άνθρωπο τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Μαζί, οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα στοιχεία δίνουν μια εικόνα ότι ο Sars-Cov-2 ήταν παρών σε ζωντανά θηλαστικά που πουλήθηκαν στην αγορά Χουανάν στα τέλη του 2019. Λένε ότι μεταδόθηκε σε άτομα που εργάζονταν ή ψώνιζαν εκεί σε δύο ξεχωριστά «συμβάντα διάχυσης», όπου ένας άνθρωπος κόλλησε τον ιό από ζώο.

Ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν, ο ιολόγος καθηγητής David Robertson από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είπε ότι ήλπιζε ότι οι μελέτες θα «διόρθωναν το ψευδές σενάριο ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο».

Δύο χρόνια επιστημονικής προσπάθειας για την κατανόηση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έδωσαν σε αυτούς τους ερευνητές μια πιο ενημερωμένη προοπτική. Αυτό τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν ένα βασικό αίνιγμα στα πρώτα δεδομένα ασθενών: Ότι από εκατοντάδες άτομα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στην Ουχάν, μόνο περίπου 50 είχαν άμεση, ανιχνεύσιμη σύνδεση με την αγορά.

«Ήταν πραγματικά περίεργο το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να συνδεθούν με την αγορά», είπε ο καθηγητής Robertson: «Αλλά γνωρίζοντας ό,τι γνωρίζουμε για τον ιό τώρα, είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε – επειδή πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ ήπια, θα ήταν έξω στην κοινότητα μεταδίδοντας τον ιό σε άλλους και οι σοβαρές περιπτώσεις θα ήταν δύσκολο να συνδεθούν η μία με την άλλη».

Αυτή η έρευνα χαρτογράφησης των κρουσμάτων Covid-19 διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πρώιμων ασθενών – χωρίς γνωστή σύνδεση με την αγορά, που σημαίνει ότι ούτε δούλευαν ούτε ψώνιζαν εκεί – αποδείχθηκε ότι ζούσαν κοντά της.

Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η αγορά ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Michael Worobey, επικεφαλής συγγραφέας και βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με τους πωλητές να μολύνονται πρώτοι και να πυροδοτούν μια «αλυσίδα λοιμώξεων μεταξύ των μελών της κοινότητας στη γύρω περιοχή» .

«Σε μια πόλη που καλύπτει περισσότερα από 7.770 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η περιοχή με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να περικλείει το σπίτι κάποιου που ήταν από τα πρώτα κρούσματα στον κόσμο ήταν μια περιοχή λίγων οικοδομικών τετραγώνων, με την αγορά Χουανάν μέσα σε αυτήν», είπε ο καθηγητής Worobey.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η αναζήτηση για την προέλευση της θανατηφόρας πανδημίας μετατράπηκε από επιστημονική έρευνα σε τοξική πολιτική διαμάχη – κυρίως μεταξύ πολιτικών στις ΗΠΑ και την Κίνα: μια θεωρία ήταν ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Αλλά αυτή η υπόθεση, είπε ο καθηγητής Stuart Neil από το Kings College, «δεν μπορεί να εξηγήσει τα δεδομένα. Είμαστε πλέον όσο βέβαιοι μπορούμε, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ότι ήταν ένα γεγονός διασποράς που συνέβη στην αγορά».

Οι πολυσύχναστες αγορές ζώντων ζώων, συμφωνούν πολλοί επιστήμονες, παρέχουν ένα ιδανικό τόπο μετάδοσης νέων ασθενειών που προέρχονται από τα ζώα. Στους 18 μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας, μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι σχεδόν 50.000 ζώα – 38 διαφορετικών ειδών – πωλήθηκαν στις υπαίθριες αγορές της Ουχάν.