Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης φαίνεται να ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων: Σε μια έρευνα που παρακολούθησε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σχέση με ένα τεστ λήψης αποφάσεων, οι φοιτητές που έπαιζαν τακτικά videogames έπαιρναν πιο γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις από τους συνομηλίκους τους που έπαιζαν σπάνια.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας παίζει περισσότερες από 3 ώρες κάθε εβδομάδα, αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα στις ικανότητες λήψης αποφάσεων και στον εγκέφαλο δεν είναι ακριβώς γνωστά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Mukesh Dhamala του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η νέα μελέτη αρχίζει να ρίχνει φως στο πώς η ενασχόληση με τα videogames μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο για να βελτιώσει την απόδοσή του, δήλωσαν ο Δρ Dhamala και ο συν-ερευνητής του Δρ Timothy Jordan.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 47 φοιτητές, 28 από τους οποίους ανέφεραν ότι έπαιζαν action videogames για τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα τα τελευταία 2 χρόνια και 19 που έπαιζαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια απεικόνισης του εγκεφάλου τους, τους δόθηκε ένα τεστ λήψης αποφάσεων: Τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί στο δεξί ή το αριστερό τους χέρι για να υποδείξουν ότι οι κουκκίδες που έβλεπαν στην οθόνη κινούνταν ή να μην το πατήσουν εάν δεν υπήρχε κίνηση.

Οι gamers ήταν πιο γρήγοροι και πιο ακριβείς στις απαντήσεις τους, ενώ είχαν επίσης εντονότερη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους.

Προηγούμενες μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη από τα βιντεοπαιχνίδια στην προσοχή, την οπτική αντίληψη και τη μνήμη, αλλά δεν υπήρχε σαφής σχέση για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο Δρ Jordan δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα της έρευνας: Ως παιδί, είχε αδύναμη όραση στο ένα μάτι. Στα πλαίσια μιας ερευνητικής μελέτης, όταν ήταν περίπου 5 ετών, κάλυπτε το καλό του μάτι και έπαιζε βιντεοπαιχνίδια για να ενισχύσει την όραση στο αδύναμο.

Ο Δρ Stephen Faraone, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επίσης δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα: «Το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο με τρόπο που βελτιώνει ορισμένες γνωστικές δεξιότητες». Ωστόσο, καμία καλά σχεδιασμένη κλινική έρευνα δεν έχει δείξει ότι αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο οδηγούν σε βελτιώσεις στις δεξιότητες του πραγματικού κόσμου, όπως οι σχολικές επιδόσεις. Δεν είναι επίσης σαφές πόσο καιρό πρέπει να παίζει κάποιος βιντεοπαιχνίδια για να αποκτήσει καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

«Όπως με όλα τα άλλα πράγματα, πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το να παίζουμε πολύ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εθισμό, όπως οτιδήποτε επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, ειδικά τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νέων», υπογραμμίζουν οι Δρ Dhamala και Jordan.