Μια και μόνο χημική ουσία θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το αν οι άνδρες πρόκειται να γίνουν φαλακροί ή όχι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη λέει ότι η ανακάλυψη της χημικής ουσίας θα μπορούσε «όχι μόνο να αντιμετωπίσει τη φαλάκρα, αλλά τελικά και να επιταχύνει την επούλωση πληγών».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ, ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη χημική ουσία είναι υπεύθυνη για τη διαίρεση και το θάνατο των τριχοθυλακίων.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biophysical Journal, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Qixuan Wang εγραψε: «Στα έργα επιστημονικής φαντασίας, όταν οι χαρακτήρες επουλώνουν γρήγορα τις πληγές τους από τραυματισμούς, η ιδέα είναι ότι αυτό γίνεται χάρη σε βλαστοκύτταρα. Στην πραγματική ζωή, η νέα μας έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της συμπεριφοράς των βλαστοκυττάρων, ώστε να μπορούμε να την ελέγξουμε και να προωθήσουμε τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών».

Η ομάδα εξέτασε τους θύλακες των τριχών, καθώς είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που αναγεννάται τακτικά και αυτόματα και ανακάλυψε ότι ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται TGF-βήτα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο διαιρούνται τα βλαστοκύτταρα στους θύλακες των τριχών και γιατί μερικοί μπορεί να πεθαίνουν.

Ο Δρ Wang εξήγησε: «Η TGF-βήτα έχει δύο αντίθετους ρόλους. Βοηθά στην ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων των τριχοθυλακίων για την παραγωγή νέας ζωής και αργότερα, βοηθά στην ενορχήστρωση της απόπτωσης, της διαδικασίας του κυτταρικού θανάτου. Ακόμη και όταν ένας θύλακας της τρίχας “αυτοκτονεί”, ποτέ δεν σκοτώνει τη δεξαμενή των βλαστοκυττάρων του. Όταν τα επιζώντα βλαστοκύτταρα λαμβάνουν το σήμα για αναγέννηση, διαιρούνται, δημιουργούν νέο κύτταρο και αναπτύσσονται σε νέο τριχοθυλάκιο».

Οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι μπορεί να είναι δυνατό να τονωθεί η ανάπτυξη των μαλλιών ενεργοποιώντας τα βλαστοκύτταρα του τριχοθυλακίου, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για το θέμα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της μελέτης, αλλά και να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων.