Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού πλησιάζει, ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ένα αισιόδοξη μήνυμα για την εξέλιξή της, καθώς οι θάνατοι που καταγράφηκαν παγκοσμίως μειώθηκαν στον χαμηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο του 2020, την εποχή που ο πλανήτης ερχόταν σε πρώτη επαφή με το σκληρό πρόσωπο του κορωνοϊού.

«Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσουμε την πανδημία», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Τετάρτη: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το τέλος φαίνεται».

Σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα κατά της χαλάρωσης των προσπαθειών πρόληψης της μετάδοσης του ιού.

Ο Δρ Tedros συνέκρινε την προσπάθεια με αυτή που κάνει ένας δρομέας που πλησίαζε στο τέλος του μαραθωνίου.

«Είναι η χειρότερη στιγμή για να σταματήσει να τρέχει», είπε: «Τώρα είναι η ώρα να τρέξουμε πιο γρήγορα και να βεβαιωθούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα καρπωθούμε όλα τα οφέλη της σκληρής προσπάθειά μας».

Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 22% την περασμένη εβδομάδα σε μόλις λίγο περισσότερους από 11.000 σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 28%, συνεχίζοντας τη μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε μέρος του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό εβδομαδιαίων θανάτων, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες.

Ωστόσο η καταγραφή των κρουσμάτων παραμένει ανεπαρκής σε ορισμένες χώρες.

«Ο Οργανισμός εξέδωσε μια σειρά από ενημερωτικά δελτία πολιτικής για τις κυβερνήσεις, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους κατά του κορωνοϊού ενόψει της αναμενόμενης χειμερινής έκρηξης της Covid-19, προειδοποιώντας ότι οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν ακόμη να αναιρέσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Υπάρχει ακόμη κίνδυνος εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών, θανάτων και αβεβαιότητας, οπότε ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», επεσήμανε στην συνέντευξη Τύπου ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.