Η Covid-19 προκαλεί βλάβη στο DNA της καρδιάς, επηρεάζοντας το σώμα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι η γρίπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Immunology.

Η μελέτη εξέτασε τις καρδιές ασθενών που πέθαναν από Covid-19, γρίπη και άλλες αιτίες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για το γιατί ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε επιπλοκές όπως συνεχιζόμενα καρδιακά προβλήματα.

«Βρήκαμε πολλές βλάβες στο DNA που ήταν μοναδικές για τους ασθενείς με Covid-19, οι οποίες δεν ήταν παρούσες στους ασθενείς με γρίπη», δήλωσε η Δρ Arutha Kulasinghe, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Έτσι σε αυτή τη μελέτη, η Covid-19 και η γρίπη δείχνουν πολύ διαφορετικά στον τρόπο που επηρεάζουν την καρδιά», είπε.

Ο Δρ Kulasinghe και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις καρδιές επτά ασθενών που κατέληξαν από Covid-19, δύο ασθενών από γρίπη και έξι ασθενών που πέθαναν από άλλα αίτια. Χρησιμοποίησαν μια ειδική διαδικασία που εξετάζει το DNA ενός οργάνου, για να διερευνήσουν τον καρδιακό ιστό.

Λόγω προηγούμενων μελετών σχετικά με καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19, ο ίδιος και οι συνεργάτες του περίμεναν να εντοπίσουν ακραία φλεγμονή στην καρδιά των ασθενών που πέθαναν από Covid-19. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή είχε υποχωρήσει στην καρδιά και οι δείκτες για βλάβη του DNA ήταν πολύ υψηλότεροι.

«Οι ενδείξεις εδώ είναι ότι υπάρχει βλάβη στο DNA, δεν είναι φλεγμονή», είπε ο Δρ Kulasinghe: «Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να καταλάβουμε».

Η βλάβη ήταν παρόμοια με τον τρόπο που εμφανίζονται χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος στην καρδιά, είπε, με τον καρδιακό ιστό να δείχνει σήματα βλάβης στο DNA.

Ο Δρ Kulasinghe είπε ότι ελπίζει άλλες μελέτες να βασιστούν στα ευρήματά τους για να κατανοήσουν ποιοι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν έγκαιρη θεραπεία. Για παράδειγμα, και οι επτά ασθενείς που απεβίωσαν από Covid-19 είχαν άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτης, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις.