Οι «κουκουβάγιες», όσοι κοιμούνται και ξυπνούν αργά, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις από τους πρωινούς τύπους, επειδή το σώμα τους δεν καίει λίπος για ενέργεια τόσο αποτελεσματικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Physiology.

Τα άτομα που ξυπνούν νωρίς τείνουν να βασίζονται περισσότερο στο λίπος ως πηγή ενέργειας και είναι συχνά πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όσοι μένουν ξύπνιοι ως αργά μπορεί να μην ξοδεύουν τόση ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συσσωρευτεί λίπος στο σώμα τους και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εξετάζουν άλλον έναν συμπεριφορικό παράγοντα που συμβάλλει στον κίνδυνο ασθένειας», δήλωσε ο Δρ Steven Malin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ειδικός μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Οι “κουκουβάγιες” αναφέρεται ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους», είπε.

Ο Δρ Malin και οι συνεργάτες του χώρισαν 51 παχύσαρκους ενήλικες μέσης ηλικίας σε πρωινούς τύπους και ξενύχτηδες, ανάλογα με το πώς απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και δραστηριότητας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα μοτίβα δραστηριότητας των συμμετεχόντων για μια εβδομάδα και δοκίμασαν τις προτιμήσεις του σώματός τους για πηγές ενέργειας σε ηρεμία και ενώ εκτελούσαν μέτριας έντασης ή υψηλής έντασης άσκηση.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι πρωινοί τύποι ήταν πιο ευαίσθητοι στα επίπεδα ινσουλίνης και έκαιγαν περισσότερο λίπος από ό,τι οι ξενύχτηδες, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια άσκησης. Από την άλλη πλευρά, οι ξενύχτηδες ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και έκαιγαν περισσότερους υδατάνθρακες παρά λίπος ως πηγή ενέργειας.

Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχουν διαφορές στον μεταβολισμό μεταξύ των πρωινών τύπων και των ξενύχτηδων, είπε ο Δρ Malin. Αλλά μια υπόθεση είναι ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην αναντιστοιχία μεταξύ του φυσικού κύκλου ύπνου-ξυπνήματος του σώματός τους και των πραγματικών ωρών που κοιμούνται και ξυπνούν.

Για παράδειγμα, μια «κουκουβάγια» μπορεί να προτιμά να πηγαίνει για ύπνο αργά, αλλά πρέπει να ξυπνάει νωρίς για να πάει στη δουλειά: Αυτό θα μπορούσε να τους αναγκάζει να μην συντονίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό τους.