Τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν πότε είμαστε αγχωμένοι, λένε ερευνητές σε μια νέα μελέτη.

Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι μπορούν να μυρίσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και η νόσος του Πάρκινσον. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι επίσης σε θέση να ανιχνεύει προειδοποιητικά σημάδια όταν ένα άτομο πρόκειται να υποστεί επιληπτική κρίση ή ναρκοληπτικό επεισόδιο ή ότι το σάκχαρό του είναι χαμηλό.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύουν αλλαγές στην ανθρώπινη αναπνοή και τον ιδρώτα που σχετίζονται με το στρες – και επιπλέον, τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύουν αυτές τις αλλαγές με πάνω από 90% ακρίβεια.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι «οι οσμές που εκπέμπονται από το σώμα αποτελούν χημικά σήματα που έχουν εξελιχθεί για επικοινωνία, κυρίως μεταξύ των ειδών». Δεδομένου του ρόλου των σκύλων στην υποστήριξη των ανθρώπινων ψυχολογικών καταστάσεων όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν οι σκύλοι θα μπορούσαν να ανιχνεύουν χημικά σήματα για να ανταποκρίνονται στην ψυχολογική κατάσταση των ιδιοκτητών τους.

Για τη μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ συνέλεξαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα πριν και μετά από μια γρήγορη αριθμητική εργασία από μη καπνιστές που δεν είχαν φάει ή πιει κάτι πρόσφατα. Καταγράφηκαν επίσης τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα στρες και τα επίπεδα παραμέτρων όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Για την έρευνα επιλέχθηκαν και τέσσερα σκυλιά ηλικίας από 11 μηνών έως 2,25 ετών, διαφορετικών φυλών και ράτσας, που εκπαιδεύτηκαν  ειδικά για τη δοκιμή.

Κατά τη φάση της δοκιμής, τα δείγματα 36 συμμετεχόντων που ανέφεραν αύξηση του στρες λόγω της εργασίας που τους δόθηκε και που παρουσίασαν αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, παρουσιάστηκαν σε εκπαιδευμένους σκύλους εντός 3 ωρών από τη συλλογή τους. Ζητήθηκε από τα σκυλιά να εντοπίσουν το δείγμα του συμμετέχοντος που λήφθηκε όταν εκείνος είχε άγχος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι μπορούσαν να ανιχνεύσουν το δείγμα που ελήφθη ενώ ο συμμετέχοντας είχε στρες σε 675 από τις 720 δοκιμές, δηλαδή στο 93,75% των περιπτώσεων.

«Την πρώτη φορά που εκτέθηκαν σε αγχωμένα και χαλαρά δείγματα ενός συμμετέχοντος, τα σκυλιά ειδοποίησαν σωστά για το δείγμα στρες στο 94,44% των περιπτώσεων», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Όλα τα σκυλιά είχαν ακρίβεια από 90% έως 96,88%.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τη «σχέση ανθρώπου-σκύλου» και ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την εκπαίδευση σκύλων που βοηθούν στην αντιμετώπιση άγχους και PTSD, οι οποίοι επί του παρόντος εκπαιδεύονται να ανταποκρίνονται κυρίως σε οπτικές ενδείξεις.