Είναι πλέον κοινή γνώση εδώ και μερικά χρόνια -ειδικά μεταξύ όσων προσέχουν τη φυσική τους κατάσταση- ότι όλοι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα για καλύτερη υγεία.

Με τις εφαρμογές φυσικής κατάστασης στα smartphone να μετράνε κάθε μας βήμα, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να πετύχουν αυτό το νούμερο – ορισμένοι ωστόσο αναρωτιουνται αν τα 10.000 βήματα έχουν στην πραγματικότητα νόημα ή είναι ένας αυθαίρετος αριθμός.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ναι, υπάρχει νόημα σε αυτόν τον καθημερινό στόχο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology διαπίστωσε ότι το περπάτημα περίπου 10.000 βημάτων την ημέρα συνδέεται με λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, 13 τύπους καρκίνου και άνοια.

Το να κάνετε 10.000 βήματα σημαίνει να περπατάτε επτά με οκτώ χιλιόμετρα, ανάλογα και με τον βηματισμό σας. Ωστόσο, η νέα έρευνα λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τόσα πολλά για να έχετε οφέλη για την υγεία: Για παράδειγμα, 9.800 βήματα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία, αλλά και μόλις 3.800 βήματα την ημέρα τον μειώνουν κατά 25%.

Μια άλλη, συνοδευτική μελέτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι για κάθε 2.000 βήματα την ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 8% έως 11%.

«Και στις δύο μελέτες συμμετείχαν περίπου 78.500 άτομα, όλοι μεσήλικες και μεγαλύτεροι, που φορούσαν μια συσκευή στον καρπό τους για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας και των οποίων η υγεία παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για επτά χρόνια», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η υψηλότερη ένταση περπατήματος αύξησε και τα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τις μελέτες: «Το περπάτημα με ταχύτερο ρυθμό συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο, πέρα από το όφελος που προέκυψε από τον αριθμό των καθημερινών βημάτων», ανέφεραν.

«Το μήνυμα εδώ είναι ότι για οφέλη στην υγεία τους οι άνθρωποι θα μπορούσαν όχι μόνο να στοχεύουν στα 10.000 βήματα την ημέρα, αλλά και να στοχεύουν να περπατούν πιο γρήγορα», δήλωσε ο Matthew Ahmadi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.