Τα υγιεινά σνακ μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής, καθώς μεταξύ των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας υψηλά. Αποδεικνύεται όμως ότι οι και μυς μας μπορούν να ωφεληθούν από «σνακ δραστηριότητας».

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά δείχνει ότι η διάσπαση παρατεταμένων περιόδων αδράνειας με σύντομες εκρήξεις άσκησης –όπως έναν σύντομοι περίπατο ή ένα σετ κάμψεων– βοηθά τις πρωτεΐνες στους μύες μας να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το κλειδί είναι τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, λέει ο Δρ Dan Moore, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο που βοήθησε στην έρευνα: «Όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνη στα γεύματά μας, λαμβάνουμε εκείνα τα δομικά στοιχεία που επιτρέπουν στους μύες μας να ξαναχτιστούν», αναφέρει για την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Applied Physiology. «Διακόπτοντας τις μεγάλες περιόδους αδράνειας, αξιοποιούμε καλύτερα το φαγητό για να αναπτύξουμε τη μυϊκή μάζα», εξηγεί.

Η ενσωμάτωση «σνακ δραστηριότητας» αμέσως μετά το γεύμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει σε οποιαδήποτε πρωτεΐνη καταναλώνεται να υποστηρίζει καλύτερα τους μύες μας, όπως ανακάλυψαν ο Δρ Moore και οι συνεργάτες του.

Η Jennifer Childress, personal trainer, λέει ότι «Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη υπόθεση»: προτείνει να ρυθμίσουμε ένα χρονόμετρο για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό τους ότι πρέπει να κινηθούμε. Η δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι απλώς περπάτημα – η σανίδα, τα βαθιά καθίσματα, οι κάμψεις ή άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι επίσης καλές επιλογές.

Τα 12 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα του Δρ Moore έφαγαν δύο γεύματα, τα οποία ήταν ισορροπημένα μεταξύ υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, σε διάστημα 7,5 ωρών. Αμέσως μετά από κάθε γεύμα και για κάθε 30 λεπτά μετά, οι άνθρωποι είτε περπατούσαν για 2 λεπτά με κανονικό ρυθμό είτε έκαναν 15 βαθιά καθίσματα. Την υπόλοιπη ώρα κάθονταν. Τα τεστ στο πλάσμα του αίματός τους έδειξαν περισσότερη πρωτεϊνική δραστηριότητα στους μύες μετά από τα «σνακ δραστηριότητας».

«Αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που πρέπει να περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι», σημείωσε η Δρ Beth Frates, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Η νέα μελέτη υποστηρίζει την αξία των συχνών διαλειμμάτων από το καθισιό, σε συνδυασμό με την κίνηση, σημειώνει.