Είναι ευρέως γνωστό ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αρκετά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις, εξ αιτίας της επιβάρυνσής τους από τα επιπλέον κιλά.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται τόσο επιπλέον βάρος όσο νομίζουμε για να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της δυσκαμψίας και του περιορισμού της κινητικότητας που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτου.

Η Διεθνής Συνέλευση για την Παχυσαρκία υποστηρίζει ότι η πρόσληψη μόλις 5 επιπλέον κιλών έκανε την ολική αρθροπλαστική γόνατος 34% πιο πιθανή για τις γυναίκες σε έρευνα που πραγματοποίησε και 25% πιο πιθανή για τους άνδρες. Οι ερευνητές ανέφεραν στοιχεία βασισμένα σε δύο προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 264.000 άτομα. Αλλά εξέτασαν και ακόμη 23 μελέτες που επικεντρώνονταν στην αύξηση βάρους και στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από φθορά του χόνδρου, είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, που γενικά σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Εμφανίζεται συνήθως στις αρθρώσεις των ισχίων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης που φέρουν σημαντικό βάρος, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση.

Ο χόνδρος που λειτουργεί ως μαξιλαράκι μεταξύ των οστών στην άρθρωση φθείρεται. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί αρκετά, μπορεί να οδηγήσει σε τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κίνησης.

Δεν υπάρχει εγγυημένη φαρμακευτική θεραπεία για την πάθηση, ωστόσο, η αντικατάσταση γόνατος είναι συνηθισμένη, με περίπου 750.000 χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους είναι ένας ακόμη λόγος για να προσπαθήσουν οι άνθρωποι να αποφύγουν την αύξηση βάρους και να προσπαθήσουν να χάσουν τυχόν περιττά κιλά όσο το δυνατόν συντομότερα.