Αίμα που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο μεταγγίσθηκε σε ανθρώπους σε μια παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή, από βρετανούς ερευνητές. Η δοκιμή γίνεται με μικρές ποσότητες ώστε να εξεταστεί πώς αποδίδει το τεχνητό αίμα μέσα στο σώμα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος θα βασίζεται πάντα σε δωρητές, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν ζωτικής σημασίας, αλλά εξαιρετικά σπάνιες, ομάδες αίματος που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.

Αυτά είναι απαραίτητα για άτομα που εξαρτώνται από τακτικές μεταγγίσεις αίματος για παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Εάν το αίμα δεν ταιριάζει με ακρίβεια, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει. Αυτό το επίπεδο αντιστοίχισης υπερβαίνει τις γνωστές τέσσερις ομάδες αίματος Α, Β, ΑΒ και Ο.

Η καθηγήτρια Ashley Toye, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άτομα στη χώρα» που μπορούν να δωρίσουν αίμα σε αυτούς που το χρειάζονται: για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο τρεις μονάδες της ομάδας αίματος «Βομβάη» – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία – σε απόθεμα σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

Το ερευνητικό έργο συνδυάζει τη δουλειά επιστημονικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, του Κέμπριτζ, του Λονδίνου και της Υπηρεσίας Μεταγγίσεων της χώρας. Επικεντρώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και μια αρχική ποσότητα περίπου μισού εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων οδηγεί μετά από επεξεργασία σε 50 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά φιλτράρονται για να μεταμοσχευθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης.

Σε δύο άτομα έχει ήδη ξεκινήσει η κλινική δοκιμή, η οποία έχει στόχο να εξετάσει τουλάχιστον 10 υγιών εθελοντών. Θα λάβουν δύο μεταγγίσεις των 5-10 ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών – μία φυσιολογικού αίματος και μία αίματος που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Το αίμα έχει επισημανθεί με μια ραδιενεργή ουσία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικές διαδικασίες, έτσι οι επιστήμονες να μπορούν να δουν πόσο καιρό διαρκεί στο σώμα – ελπίζεται ότι το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο θα είναι πιο ισχυρό από το κανονικό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρκούν κανονικά για περίπου 120 ημέρες προτού χρειαστεί να αντικατασταθούν. Μια τυπική αιμοδοσία περιέχει ένα μείγμα από νεαρά και ηλικιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ το αίμα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο είναι εξολοκλήρου νέο, επομένως θα πρέπει να διαρκέσει για 120 ολόκληρες ημέρες. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει μικρότερες και λιγότερο συχνές δωρεές αίματος στο μέλλον.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις προτού η δημιουργία αίματος γίνει κανονικότητα.