Έως και 1,35 δισεκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω «μη ασφαλούς ακρόασης», όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι έως και 1 στα 4 άτομα ηλικίας 12 έως 34 ετών εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα θορύβου μέσω «προσωπικών συσκευών ακρόασης», όπως την υψηλή ένταση στα ακουστικά των smartphone και σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους σε αυτές τις ηλικίες αντιμετωπίζουν επιβλαβή επίπεδα θορύβου σε χώρους ψυχαγωγίας. .

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η ανασκόπηση είναι το πρώτο δημοσιευμένο άρθρο για την εκτίμηση της επικράτησης της έκθεσης σε μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες», έγραψαν οι συγγραφείς: «Αυτές οι εκτιμήσεις απαιτούνται για να κοινοποιηθεί η ανάγκη μέτρων πρόληψης της απώλειας ακοής από τις κυβερνήσεις, τις σχετικές βιομηχανίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της σωστής πολιτικής».

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στο BMJ Global Health, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που συνδυάστηκαν από 33 έρευνες «μη ασφαλούς ακρόασης» σε άτομα ηλικίας 12 έως 34 ετών. Η μη ασφαλής ακρόαση ορίστηκε στη μελέτη ως η έκθεση σε περισσότερα από 80 ντεσιμπέλ για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα. Συγκριτικά, η κίνηση στην πόλη φτάνει περίπου τα 80 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με μια λίστα ήχων που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τόσο οι μεμονωμένες περιπτώσεις όσο και η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης μπορούν να βλάψουν την ακοή, δυνητικά μόνιμα και τα αποτελέσματα μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Η απώλεια ακοής σχετίζεται με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις, μειωμένη οικονομική κινητικότητα και προβλήματα υγείας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες ζήτησαν να γίνουν περισσότερα για την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της απώλειας ακοής και έκαναν έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες επί του θέματος συνιστούν να χαμηλώνουμε την ένταση ή να κάνετε διαλείμματα όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά ή ακούμε δυνατά μουσική, να χρησιμοποιούμε προστασία ακοής όπως ωτοασπίδες όπου υπάρχει δυνατός θόρυβος και να κρατούμε τα παιδιά μακριά από δυνατή μουσική ή θορυβώδη εξοπλισμό.