Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί «ανωμαλίες» στον εγκέφαλο ακόμη και έξι μήνες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της Covid-19, σύμφωνα με μια έκθεση υπό δημοσίευση στην Radiological Society of North America.

Οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος και τον μπροστινό λοβό, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με κόπωση, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και γνωστικά προβλήματα.

Περίπου το 20% των ενηλίκων θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid-19, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το CDC. Τα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά Covid-19 περιλαμβάνουν δυσκολίες στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου. Η μακρά Covid-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική μαγνητική τομογραφία για να ανιχνεύσουν και να παρακολουθήσουν νευρολογικά προβλήματα, όπως μικροαιμορραγίες, αγγειακές δυσπλασίες, όγκους και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Οι ως τώρα μελέτες δεν είχαν επικεντρωθεί στις αλλαγές που προκαλεί η Covid-19 στη μαγνητική ευαισθησία του εγκεφάλου, παρά τις αρκετές αναφορές περιπτώσεων που δείχνουν τέτοιες ανωμαλίες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Sapna S. Mishra: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει αυτή τη νέα πτυχή των νευρολογικών επιπτώσεων της νόσου Covid-19 και καταγράφει σημαντικές ανωμαλίες σε άτομα που πέρασαν Covid-19».

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες 46 ασθενών που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και 30 που ήταν υγιείς. Οι εικόνες τραβήχτηκαν εντός έξι μηνών από την ανάρρωση.

«Οι αλλαγές στις τιμές ευαισθησίας των περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να είναι ενδεικτικές τοπικών αλλαγών στη σύνθεσή του», δήλωσε η Δρ Mishra: «Μπορεί να αντικατοπτρίζουν την παρουσία μη φυσιολογικών ποσοτήτων παραμαγνητικών ενώσεων, ενώ η χαμηλότερη ευαισθησία μπορεί να προκληθεί από ανωμαλίες όπως η ασβεστοποίηση ή η έλλειψη παραμαγνητικών μορίων που περιέχουν σίδηρο».

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες μελέτες στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων για να δουν εάν οι επιπτώσεις της Covid-19 συνεχίζονται και με την πάροδο μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος.